Linkovi

Zvanični Beograd prilično uzdržan


Građani Kosova na ulicama Prištine tokom obeležavanja godišnjice nezavisnosti
Građani Kosova na ulicama Prištine tokom obeležavanja godišnjice nezavisnosti

Pre tri godine Kosovo je proglasilo nezavisnost, a u Beogradu je to bio povod za proteste koji su se završili rušenjem Beograda i paljenjem ambasada zemalja koje su prve priznale Kosovo. Danas - atmosfera u Beogradu je potpuno drugačija.

Dok se u Prištini i ostatku Kosova slavila treća godišnjica proglašenja nezavisnosti, zvanični Beograd je danas prilično uzdržan. Ministar za Kosovo i Metohiju kaže da su i posle tri godine Srbi na Kosovu bez nade da će njihova svakodnevna obespravljenost biti okončana. Srbima su uskraćena osnovna ljudska prava, sloboda kretanja, bezbednost, pravo na imovinu i rad, dok je provratak raseljenih veoma spor, izjavio je danas Goran Bogdanović:

"Mislim da je vreme da se postigne kompromis koji će zadovoljiti oba naroda. Zato i ovom prilikom pozivam komšije Albance da pružimo jedni drugima ruku i sednemo za sto što pre i kroz dijalog rešimo nagomilane probleme. Što pre do razgovora dođe biće bolje i za Albance i za Srbe".


A ministar za rad Rasim Ljajić danas je izjavio da Srbija ne želi na bilo koji način da politizuje slučaj trgovine ljudskim organima, niti joj je interes da ova tema bude prepreka što hitnijem početku dijaloga Beograda i Prištine. Srbija samo traži da ceo postupak bude prenet na teren pravde i prava, rekao je Ljajić i dodao da su i UN i predstavnici svih međunarodnih organizacija koje su bile na Kosovu znale za slučaj trgovine ljudskim organima:

"Ali je politika međunarodne zajednice u tom trenutku, pa čak i posle toga dobar niz godina, bila stabilnost pre pravde. I da su po cenu očuvanja političke stabilnosti žmurili i na jedno i na oba oka i držali su tu temu bukvalno zabranjenom temom, dok nije objavljen izveštaj Dika Martija".

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas, posle sastanka sa direktorkom ICMP Ketrin Bomberger, da očekuje aktivnu ulogu i značajno mesto Međunarodne komisija za nestala lica u istragama koje će se voditi o trgovini ljudskim organima:

"Da li su to privremene institucije kosovskih Albanaca, da li je to Euleks, UNMIK, ili bilo ko učestvuje u procesu – oni moraju u ovom procesu sarađivati i sa nama, ali i sa Međunarodnom komisijom za nestala lica i sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta koji upravljaju ovim procesom".


Direktorka Međunarodne komisije za nestala lica Ketrin Bomberger istakla je da je proces identifikacije tela nestalih lica na Kosovu došao do zastoja. Osim problema sa podudaranjem ostataka tela i uzorka krvi, Bomberger je navela da je od 2005. godine dramatično opao broj masovnih grobnica koje su pronađene na području Kosova, a samim tim i broj eshumiranih osoba.

XS
SM
MD
LG