Linkovi

Sretko Kalinić izručen Srbiji


Sretko Kalinić je u Srbiju prebačen avionom vlade
Sretko Kalinić je u Srbiju prebačen avionom vlade

Bez prava da komunicira ni sa jednim od zatvorenika, Sretka Kalinića čeka izdržavanje 40-togodišnje kazne u zatvoru Zabela u Požarevcu na osnovu dve punosnažne sudske presude–za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića i za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik zemunskog klana. Kalinić je rano jutros izručen Srbiji

Na osnovu međudržavnog sporazuma o ekstradiciji, noćas u dva sata, avionom Vlade Srbije u Beograd je iz Zagreba prebačen član zemunskog klana Sretko Kalinić. Do završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima Kalinić će, pod nadzorom pripadnika Žandarmerije, biti smešten u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Kako je danas objasnio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen Kalinić bi mogao da traži ponavljanje tih postupaka u kojima je osuđen, s obzirom da mu je suđeno u odsustvu. Homen sumnja i da će Kalinić dobiti status svedoka saradnika:

"To podrazumeva da ne bude osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, jer organizatori kriminalnih grupa i osobe koje su osuđene na maksimalnu kaznu ne mogu dobiti status svedoka saradnika. Ali mislim da takav status njemu neće biti ponuđen."

Iako Kalinić kao ubica i izvršilac dela koja su organizovali, pre svih Dušan Spasojević i Milorad Ulemek, nije bio upućen u sve što se događalo, po rečima Slobodana Homena Kalinić bi mogao da bude dragocen svedok za niz nerazjašnjenih ubistava i drugih kriminalnih dela:

"Ne treba zaboraviti da je vrlo interesantan način gde se on skrivao, ko mu je pružao logistiku – to će takođe biti predmet ispitivanja. Naravno, postoji i niz nekih događaja koji su interesantni kao što je pobuna specijalnih jedinica – mislim da to takođe treba da bude predmet ispitivanja."

I MUP Srbije, po rečima ministra policije Ivice Dačića, očekuje da će Kalinićevim iskazom biti rasvetljen niz drugih krivičnih dela koja su spominjana u prethodnom periodu.

XS
SM
MD
LG