Linkovi

Fini: Srbija ispunila sve uslove


Predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović tokom susreta u Beogradu
Predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović tokom susreta u Beogradu

Niko u Evropskoj uniji ne sme da prenebregne činjenicu da na severu Kosova 90 odsto stanoviništva pripada kulturi, jeziku i narodu Srbije, izjavio je danas predsednik Donjeg doma parlamenta Italije Djanfranko Fini. Tokom posete Beogradu Fini se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine do kraja nedelje nije uslov bez koga Srbija ne može ići dalje u procesu evropskih integracija, poručio je predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini tokom današnje posete Beogradu. Uz ocenu da je Srbija ispunila sve uslove i da treba da dobije status kandidata za članstvo u EU, Fini je posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović rekao da svi imaju obavezu da pokušaju da razumeju obe strane i da nastoje da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane, i koje će se bazirati na činjenicama:

"Dodela statusa kandidata Srbiji na samitu Evropskog saveta 1. marta je svakako u interesu Srbije, ali i u interesu EU, jer to otvara novu fazu u postizanju stabilnosti ovog regiona i doprinosi sveukupnom poboljšanju odnosa. Suština je da tehnički razgovori sa Prištinom budu nastavljeni i da pokazuju makar male korake napred."

I predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je potvrdila da nema informacije o postojanju roka za postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine do kraja nedelje. Kako je rekla, sa italijanskim kolegom je razgovarala o nekoliko ključnih tema:

"Ali smo naravno govorili i o temama vezanim za budućnost – o tome kako EU procenjuje Srbiju, o tome kako dijalog nema alternatvu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, o tome koju funkciju parlamentarci treba da imaju u našoj budućoj saradnji."

A pre susreta sa srpskim parlamentarcima italijanski zvaničnik se sastao i sa predsednikom Srbije ,a u centru pažnje razgovora sa Borisom Tadićem bili su bilateralni odnosi i unapređenje ekonomske saradnje dveju zemalja. Tadić je, kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, izrazio zahvalnost svom gostu na podršci Italije evropskim integracijama Srbije.

XS
SM
MD
LG