Linkovi

Tadić: Tragamo za Mladićem


Glavni tužilac Haškog tribunala prošle nedelje je posetio Beograd kada je razgovarao sa predsednikom Srbije.
Glavni tužilac Haškog tribunala prošle nedelje je posetio Beograd kada je razgovarao sa predsednikom Srbije.

U istom dana u kome je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio zvanični Beograd o neophodnosti ispunjavanja haškog uslova, mediji u Srbiji su izvestili da je glavni tužilac Tribunala u Hagu pripremio izveštaj za UN u kome negativno ocenju saradnju Srbije sa tim sudom.

Iako glavni tužilac Tribnuala u Hagu Serž Bramerc još nije predstavio svoj izveštaj o saradnji Srbije sa ovim sudom pred Ujedinjenim nacijama, mediji u Beogradu već su objavili da će ovoga puta izveštaj biti negativan. Neuspeh Srbije u potrazi za Mladićem i Hadžićem, po oceni Bramerca potkopava kredibilitet vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

O neophodnosti ispunjavanja haškog kriterijuma srpske vlasti juče je upozorio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prilikom posete Beogradu, a sam predsedik Srbije Boris Tadić je tom prilikom rekao da se ne slaže sa Bramercovom ocenom da Srbija ne čini sve što je moguće u saradnji sa Hagom.

A u današnjoj izjavi medijima, Boris Tadić je rekao da se vodi veoma kompleksna i teška istraga o skrivanju Ratka Mladića i je to posao koji mora uskoro da se završi:

"Nemam ja neke tajne podatke samo znam šta radim. Tragamo za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem svim državnim potencijalom, radimo to od početka mandata ove vlade. Ukoliko su Mladić i Hadžić na teritoriji Srbije, ja verujem da će oni biti uhapšeni u dogledno vreme, u narednom periodu. Nemojte me pitati kada će to biti jer ja to ne znam. Kao što nisam znao da će pet dana pred hapšenje Radovana Karadžića to da se dogodi. To može da se desi i sutra, a može da se desi i masec, godinu ili dve", naveo je Tadić.

Po oceni ministra policije Bramercov izveštaj nema velikih novina u odnosu na ranije, osim što je za neke zemlje taj izveštaj važan prilikom odlučivanja o evropskim integracijama Srbije. To je dodatni pritisak na Srbiju kako bi se motivisala da uključi sve svoje kapacitete u potrazi za haškim beguncima, smatra Dačić i ocenjuje da to nije potrebno:

"Srbija ulaže sve i zaista ulaže i sve kapacitete i na pravilan način vrši analitičku obradu svih info koje ima vezano za potragu za tim licima i samim tim osim te činjenice da nisu uhapšeni, Srbiji ne bi imalo mnogo šta da se zameri", istakao je Dačić.

A po oceni Predsednika Saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasima Ljajića Bramercov izveštaj predstavlja faktičko stanje trenutnih odnosa Srbije i suda u Hagu. Ono što Srbija sada treba da uradi je da intenzivira napore u potrazi za optuženicima i da po preporukama Bramerca primeni multidisciplinarni pristup, smatra Ljajić.

XS
SM
MD
LG