Linkovi

Rasprava o EU i Kosovu


Ekonomski samit Srbije, Beograd, 3. oktobar 2011.
Ekonomski samit Srbije, Beograd, 3. oktobar 2011.

Prvog dana Ekonomskog samita Srbije, koji je danas počeo u Beogradu, zvaničnici Beograda, Brisela i Vašingtona bavili su se najviše pitanjima da li je Kosovo uslov za EU ili ne, kao i da li je moguća podela pokrajine.

Uz poruku da Sjedinjene Države smatraju da je prošlo vreme za podele i da je nezavisnost Kosova za Vašington gotova stvar, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je ukazala da je veoma važno da Srbija i Kosovo budu angažovani u tekućem dijalogu i da ulažu napore za smirivanje tenzija.

Novinarima na Ekonomskom samitu koji se danas održava u Beogradu Vorlikova je rekla da SAD podržavaju pristup Srbije Evropskoj Uniji i dodala da je Srbija ostvarila značajan napredak u ovoj godini u reformama, kao i u izručenju poslednjih optuženika Haškom tribunalu. Po njenoj oceni da nije istinito da EU ucenjuje Srbiju Kosovom:

"Mislim da zemlje članice i lideri EU ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Ko-sova, ali očekuju da dve zemje razviju normalne dugoročne susedske odnose. Oni se slažu da su dobrosusedski odnosi važni i očekuju ih od svih zemalja koje teže EU.Važno je da Srbija uspostavi dobre odnose sa svim susedima, pa i sa Kosovom."

A kako smatra izvestilac Evopskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, Srbija bi osim statusa kandidata trebalo da dobije i datum početka pregovora, a da bi ostvarila napredak u evrointegracijama Srbija mora da reši problem Kosova, dodaje Kacin. Po njegovim rečima Kfor i Euleks na Kosovu neće odustati od svog zadatka da uvedu vladavinu prava, a kako još smatra Kacin izlazak Srbije iz dijaloga sa Prištinom je pogrešan postupak u trenutku kada je Srbija nadomak statusa kandidata:

"Beograd mora da objasni srpskoj zajednici na severu Kosova da niko ne traži da oni napuste Kosovo. Srpska Vlada mora da ubedi Srbe koji tamo žive da Kfor i Euleks rade profesionalno i u skladu sa svojim mandatom."

A današnji ekonosmki skup obeležila je i rasprava o Kosovu koja se povela između austrijskog državnog sekretara i srpskog potpredsednika Vlade. Nasuprot stavu gosta iz Austrije Volfganga Valdera, koji je ocenio da je nezavisnost Kosova realnost, da podela nije opcija, da austrijska vlada smatra da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU i što pre počne pregovore, ali da je neophodno da reši teritorijalni konflikt sa susednim državama, srpski zvaničnik Ivica Dačić je rekao da je prvo Srbija podeljena, pa se onda došlo do stava da nema daljih podela:

"Albanci nisu želeli da žive u državi Srbiji. U redu, ja im to pravo priznajem. Ali ni Srbi ne žele da žive na nezavisnom Kosovu. I ja očekujem da vi kao demokrata to isto pravo sada i njima isto priznate. Podela Srbije je izazvala da Srbi na Kosovu ne žele da žive na Kosovu. Vi govorite o stvarnosti i nezavisnosti. Stvarnost je i druga, a to je da postoje dva Kosova – srpsko i albansko."

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić je upozorio da je zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova podrška građana Srbije evrointegraciji na najnižoj tački od 5. oktobra 2000-te i to je, kako smatra, upozorenje evropskim partnerima da, ukoliko žele proevropsku politiku u Srbiju, mora da postoji i proevropska agenda. To ne znači da Srbija treba da odustane od evrointegracija, rekao je Đelić uz upozorenje da su poslednji događaji pokazali da Srbija neće odustati od svojih interesa ako je to uslov za EU.

XS
SM
MD
LG