Linkovi

Povoljnosti i prepreke za poslovanje u Srbiji


Konferencija o međunarodnom biznis sektoru
Konferencija o međunarodnom biznis sektoru

Dobar geostrateški položaj, kvalitetna radna snaga, dobar poreski sistem, ugovori o slobodnoj trgovini, makroekonomska i politička stabilnost su najveće prednosti Srbije za privlačenje stranih investitora. Sa druge strane, kako se čulo na današnjoj konferenciji o medjunarodnom biznis sektoru, osnovni problemi sa kojima se suočavaju investitori su komplikovane birokratske procedure i loša infrastruktura.

Uz ocenu da su nerazvijena saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura i komplikovana birokratija najveća prepreka za dolazak novih investitora, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je na današnjoj konferenciji o međunarodnom biznis sektoru ocenio da će privredni rast u ovoj godini biti veći od dva odsto, iako je MMF nedavno izašao sa skromnijom procenom o rastu srpskog BDP-ija. Svoj optimizam Dinkić zasniva, pre svega na rastu budžetskih prihoda i povećanom izvozu:

"Bez obzira na revidrani prognozu MMF-a da će Srbija imati ove godine rast od 1,5 odsto, ja sam prililno ubeđen da će to biti iznad dva posto. Dakle, ne dva nego iznad dva posto imajući u vidu da će već drugi kvartal biti tri posto, tako da će rast samo u prvoj polovini godine biti dva odsto. A verujem da će MMF u avgustu to revidirati kada vidi podatke za drugi kvartal."

Smanjenje birokratskih procedura, unapređenje politike konkurencije, nastavak strukturnih reformi i ulaganja u infrastrukturu uslovi su da Srbija privuče više stranih investicija – poručio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej:

"U Srbiji se još borimo sa građevinskim dozvolama, vlasničkim listovima, plaćanjem taksi, raznim ugovorima. U ovim oblastima Srbija je na dnu svetskih lista – za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji potrebno 279 dana, po čemu je Srbija 174-ta od 183 zemlje."

A po oceni Potpredsednik Saveta stranih investitora Gorana Pitića za privlačenje stranih kompanija u Srbiju, osim izgradnje infrastrukture i pojednostavljenja birokratskih procedura, važna je i stabilnost i predvidljivost regulatornog okvira.

XS
SM
MD
LG