Linkovi

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju


Arhivski snimak direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Nenada Borojevića i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.
Arhivski snimak direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Nenada Borojevića i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

Direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević i i još šest osoba uhapšeno je danas zbog sumnje da su davali i primali mito.

Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u policijskoj akciji «kraba», koja je sprovedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, ova grupa se sumnjiči da je u poslednje dve godine prisvojila najmanje milion evra na ime mita:

"Lica koja su lišena slobode su prilikom sprovođenja nabavki citostatika za potrebe Instituta zahtevale i dobijala novac od predstavnika farmaceutskih kuća koje distribuiraju citostatičke lekove na području Srbije, kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih farmaceutskih kuća", naveo je Dačić.

Takođe, kako je rekao ministar policije, uhapšeni se sumnjiče i da su pacijentima od marta 2007. do kraja 2009. prepisivali više citostatika nego što je potrebno kako bi povećali potrošnju ovih lekova i da su pri tome favorizovali određene faramaceutske kompanije.

A ministar zdravlja Tomica Milosavljević je danas izjavio da još nije dobio zvaničnu informaciju o ovom događaju, već da je vest o hapšenju čuo iz medija:

"Ono što je loša posledica ovakvih situacija u kojima se neko privede sa sumnjom da je učinio nešto loše u ovoj oblasti – to je dalje ljuljanje poverenja i osporavanje čitavog sistema. To je prvi refleks koji imate vi kao novinari, to je verovatno nažalost i prvi refleks koji će imati i građani kad čuju takvu vest, i to je prirodno. Sa druge strane treba imati i vidu da ipak postoji pretpostavka nevinosti", izjavio je Milosavljević.

Inače, osim Nenada Borojevića, privedeni su i njegov zamenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije u Institutu za onkologiju Zoran Bekić, kao i načelnica apoteke, Ivana Popović. Privedeni su i direktor farmaceutske kuće “Roš” u Beogradu Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora u “Farma Svisu” Andreja Soretić, kao i Predrag Marinković, menadžer farmaceutske kuće “Astra zeneka”.

XS
SM
MD
LG