Linkovi

Kontroverzni projekat belgijske desnice


Rukovodstvo belgijske desničarske partije Vlaams Belang
Rukovodstvo belgijske desničarske partije Vlaams Belang

Nakon holandskih nacionalista, i belgijska desna Vlaams Belang je ovih dana pokušala da podigne javnost protiv imigranata, otvarajuci veb stranicu za žalbe Belgijanaca na ilegalne imigrante. Medjutim, pobunile su se nevladine organizacije, a nepoznati hakeri su odmah blokirali pokušaj belgijskih nacionalista. Medjutim, čini se da je cilj Vlaams Belanga postignut-o njima se priča.

Nacionalisti se, jednostavno, ne predaju. Pokušavaju iskoristiti vrijeme krize i opšteg straha Belgijanaca za vlastitu budućnost da steknu političku prednost. Istina, pokušaj okretanja javnosti protiv ilegalnih imigranata nije novi i dio je njihove političke stratigije. Još prije osam godina su u Vlaams Belangu pokušali slično, ali im je internet projekat propao za tačno jedan dan. Sada čine isto, a na to su već prvi dan reagirali belgijski hakeri. Oborili su stranicu gdje su se mogle prijaviti žalbe gradjana na imigrante. Medjutim, desničari su opet stali na noge, trvrdeći kako ne čine ništa loše.

"Gradjani mogu prijaviti sve ilegalne situacije, na primjer: rad na crno, trgovinu drogom ili kriminalne aktivnosti koje čine ilegalni imigranti. Medjutim, nasa namjera nije da započnemo lov na vještice protiv ilegalnih imigranata", tvrdi Filip Devinter.

Medjutim, belgijske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, posebno one koje u fokusu imaju imigrante poput organizacije "Jednake šanse za sve", misle , naravno, suprotno.

"Prije osam godina su oni postavili sličnu stranicui tada su rekli da je to protiv ilegaliteta, a ne protiv ilegalnih imigranata. Ali šta se tu raportira? Ilegalitet bez ilegalnih imigranata? To je besmisleno da privatna organizacija se uključi u rad policije ili sudstva. To se ne radi u demokratskim društvima", kaže Jozef Devite.

A u evropskoj komisiji kažu- mi smo protiv, ali...

"Istina je da je komesarka Vivijan Reding digla glas protiv takvih internet stranica koje pozivaju Evropljane da govore protiv drugih Evropljana, ali nije bilo nikakvih sugestija da se ta internet stranica zatvori ili zabrani. Umjesto toga, očekujemo da sami gradjani iskažu stav da je to protiv evropskih vrijednosti. Moramo uspostaviti balans izmedju slobode govora i naših vrijednosti koje su protiv bilo kakvog oblika diskriminacije", kazao je glasnogovornik Komisije, Olivije Bejli.

Očito je da vrijeme krize pogoduje onima koji bi htjeli da evropsko društvo okrenu rasizmu i ksenofobiji. Vrijeme pred nama će pokazati da li su u tome uspjeli.

XS
SM
MD
LG