Linkovi

Istraga napada u Belgiji


Policija na mestu napada u belgijskom gradu Liježu
Policija na mestu napada u belgijskom gradu Liježu

Policija navodi da je napadač, 32-ogodišnji Nordin Amrani, sa krova obližnje zgrade bacio nekoliko ručnih bombi, a zatim iz puške i pištolja pucao na ljude na autobuskoj stanici i na trgu Sen Lamber, u trgovačkom centru Liježa. Na današnjoj konferenciji za štampu tužilac je naveo da su dve osobe poginule, a još pet je u kritičnom stanju u bolnici.

Policija je takođe saopštila da je u baštenskoj baraci kuće koju je koristio Amrani i u kojoj je gajio marihuanu, pronađeno telo jedne žene.

Evo kako je očevidac Visam Anabtavi opisao jučerašnji napad:

"Kada sam izašao iz autobusa ugledao sam jednog čoveka, za koga sam pomislio da je Marokanac, posle čega je usledila eksplozija. Posle sam video neke ljude i svuda naokolo razbijeno staklo, koje je palo na veliki broj žena i muškaraca, možda ukupno 25 osoba.“

Prilikom napada je ubijen i napadač, a policija još uvek nije utvrdila uzrok smrti, osim toga da on nije stradao od policijskog hica. Očevici kažu da je Amrani izvršio samoubistvo.

"Potpuno sam zaprepašćen ovim zločinačkim ubistvom na Trgu Lamber. Moje misli su sa onima koji su izgubili život, kao i sa onima koji se još uvek bore za život. Mislim na njihove porodice i ostajem užasnut i zgrožen tim neobjašnjivim zlodelom“, rekao je bivši belgijski premijer Herman van Rampuj.

Belgijske vlasti su saopštile da je Amrani ranije pored ostalog bio zatvaran zbog ilegalnog posedovanja droge i oružja. Takođe je rečeno da nikada nije bio povezan sa terorističkim aktivnostima i da motiv jučerašnjeg napada još uvek nije poznat. Navodi se, međutim, da je Amrani bio pozvan na informativni razgovor u policiji istog jutra kada se dogodio napad.

XS
SM
MD
LG