Linkovi

Lukašenko: Ispitati političke protivnike


Ožalošćeni gradjani Belorusije na stanici metroa na kojoj se dogodila eksplozija u Minsku
Ožalošćeni gradjani Belorusije na stanici metroa na kojoj se dogodila eksplozija u Minsku

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je rekao da bi njegovi politički protivnici trebalo da budu ispitani povodom smrtonosne eksplozije u podzemnoj železnici u Minsku, u kojoj je poginulo 12 i ranjeno preko 200 ljudi.

Lukašenko je dodao da su dvojica muškaraca pritvorena juče, priznali učešće u napadu, ali da nije jasno ko stoji iza napada. Za jednog od pritvorenih navodi se da je gradjanin Belorusije.

Nadležne službe su objavile da se na snimku preuzetom sa bezbednosne kamere vidi jedan čovek kako ostavlja torbu na stanici gde se dogodila eksplozija. Vlasti takođe navode da je bomba, u kojoj su se nalazili komadi metala, verovatno bila aktivirana daljinskim upravljačem.

U Belorusiji je danas proglašen dan žalosti za žrtvama napada koji se dogodio u saobraćajnom špicu na glavnoj stanici podzemne železnice u Minsku, oko 100 metara od predsedničke palate.

Lukašenko kaže da sumnja da su za napad odgovorne spoljne snage koje nastoje da potkopaju bezbednost u Belorusiji. On je podsetio da se slični bombaški napad dogodio na jednom rok koncertu u Belorusiji 2008. godine.

XS
SM
MD
LG