Linkovi

Obamin budući dom u istorijskoj četvrti


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Kada predsednik Obama ode sa položaja narednog januara, on će ostati u Vašingtonu i preseliti se u kuću u istorijskom kraju glavnog grada. Dnevni listovi su objavili fotografije Obamine buduće rezidencije u četvrti Kalorama, gde je takodje živeo još jedan bivši američki predsednik. Čim se Obama useli saobraćaj će biti blokiran u tom kraju, ali za sada je još uvek lako proći pored predsednikove pored buduće kuće.

Predsednik Obama je već izabrao kuću u kojoj će on i njegova porodica živeti pošto napuste Belu kuću. Kad ode sa položaja predsednika preseliće se u veliko zdanje u bogatom kvartu Vašingtona, Kalorami. Zdanje se procenjuje na šest miliona dolara. Obama ga neće kupiti već rentirati za 22.000 dolara mesečno.

Predsednik je rekao da ostaje u Vašingtonu kako bi njegova mladja ćerka Saša mogla da ostane u školi u koju ide. Kalorama se smatra izuzzetno prestižnom i bezbednom. Razlog je jednostavan: Taj kvart ima najveću koncentraciju ambasada i rezidencija ambasadora i drugih funkcionera u Vašingtonu.

Lokalni stanovnici su naviknuti na konstantnu prisutnost policije i tajne službe. Istoričar Stiven Hansen kaže da će dolaskom porodice Obama ovaj kraj postati još više bezbedan.

Mislim da bi stanovnici mogli zapravo da cene činjenicu da se predsednik Obama seli u ovaj kvart. Čuje se da će saobraćaj na toj ulici biti zatvoren i moći će u nju da ulaze samo ljudi koji tu stanuju. Bezbednost će biti na višem nivou, te oni neće morati da uključe alarm noću jer će kvart biti jako zaštićen, a ovo bi takodje moglo da podigne vrednost njihovih nekretnina.”

Džon Horan, koji živi blizu, šeta svog psa Tajgera svaki dan po Kalorami. Drago mu je da je Obama rešio da ostane u Vašingtonu.

To ne bi trebalo da utiče na kvart toliko. To je već kraj u kojem žive funkcioneri iz celog sveta kao i iz Sjedinjenih Država. Oni su naviknuti na ideju obezbedjenja i razumeju ljubaznost koju pokazujemo onima koji su se odrekli dela svog privatnog života kako bi služili javnosti.”

Obama će biti drugi američki predsednik koji će ostati u glavnom gradu nakon odlaska sa položaja. Vudro Vilson je bio prvi. On je živeo u istom kvartu gde je Obama odlučio da se preseli. Kuća Vilsonovih je muzej. Ona se nalazi blizu budućeg doma Obaminih.

Robert Enholm vodi turiste kroz kuću predsednika Vilsona. Tu je puno interesantnih stvari, uključujući mozaik iz Vatikana, tapiserije iz Francuske, a u Vilsonovoj biblioteci - i stari filmski projektor. Enholm vidi neke sličnosti u odlukama Vilsona i Obame da ostanu u glavnom gradu posle odlaska sa položaja.

Na neki način priča o našoj kući je priča o predsednicima koji odlaze sa položaja i ostaju u glavnom gradu kako bi bili aktivni u politici. To je svakako bio jedan od ciljeva predsednika Vilsona i pretpostavljam da će to biti jedna od prednosti i za predsednika Obamu.”

Ostajući u Vašingtonu Obama neće moći da izbegne da bude aktivan u politici…

XS
SM
MD
LG