Linkovi

Obama uverava Evropljane u američku podršku


Predsednik SAD Barak Obama i premijer Grčke Aleksis Cipras
Predsednik SAD Barak Obama i premijer Grčke Aleksis Cipras

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama započeo je svoju poslednju spoljnopolitičku turneju posetom Atini, gde je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razmotrio teme kao što su grčka ekonomija i svetski sukobi, ali i posledice neočekivane pobede republikanca Donalda Trampa na izborima prošlog utorka.

Iako su prvih pola sata zajedničke pres konferencije govorili mahom o ekonomskim temama, Obama i Cipras odgovarali su i na pitanja evropskih i američkih reportera koja su se odnosila na pobedu Donalda Trampa i na njegov budući uticaj na medjunarodne odnose.

Obami je postavljeno pitanje da li je Trampov izbor – direktno odbacivanje njegovog pogleda na svet. Predsednik je odgovorio da ljudi ponekad jednostavno žele promenu. Medjutim, dodao je da Trampova pobeda i rast nacionalizma širom sveta šalju zlokobne signale.

"Moraćemo da se čuvamo rasta jedne sirove vrste nacionalizma ili etničkih identiteta i plemenskih podela koje su gradjene na konceptima “mi” i “oni”. Nikada se neću izvinjavati što sam govorio da će budućnost čovečanstva sveta biti definisana onim što imamo zajedničko, naspram onoga što nas razdvaja i vodi ka sukobima.”

Novinari su podsetili Ciprasa da je Trampa, tokom kamapanje, opisao kao “zlog”. Grčki premijer odgovorio je da postoji razlika izmedju kandidata i predsednika.

"Treba da gradimo mostove, a ne zidove. Treba da idemo napred na osnovu zajedničkih vrednosti. Možemo više da dobijemo iz partnerstva – iz promovisanja partnerstva u rešavanju velikih globalnih izazova.”

Predsednik Obama takodje je istakao da je grčki narod prošao kroz “bolna, teška vremena” zbog ekonomske krize. On je pozvao strane kreditore da ublaže grčki dug dok Atina radi na ekonomskom oporavku.

“Da bi reforme bile održive, grčkoj ekonomiji potreban je prostor da se vrati rastu i počne da ponovo stvara poslove. Ne možemo da mere štednje vidimo kao jedinu strategiju. Neverovatno je važno da gradjani Grčke vide napredak u svom svakodnevnom životu…”

Obama je takodje pohvalio “izuzetnu samilost” Grčke koja je primila hiljade sirijskih izbeglica uprkos unutrašnjim, ekonomskim problemima.

Predsednik Obama u Atini je imao poruku i za zabrinute evropske saveznike da će SAD ostati potpuno posvećene NATO-u. On je čestitao Grčkoj što je, u teška vremena, izdvojila više od minimalnog budžeta za odbranu, navodeći da ukoliko Grčka može da ispuni svoje obaveze u NATO-u “trebalo bi da svi američki saveznici to mogu.”

Obama je prvi američki predsednik koji je posetio Grčku posle Bila Klintona 1999. Uprkos vladinoj zabrani demonstracija tokom dvodnevne Obamine posete, oko 7.000 Grka – levičara, antiglobalista, protivnik NATO-a, anarhista, ali i protivnika mera štednje koje sprovodi Ciprasova vlada – protestovalo je u centru Atine, a došlo je i do okršaja sa policijom.

XS
SM
MD
LG