Linkovi

Banjaluka: Poziv na izbore i patriotske poruke


Protesti u Banjaluki
Protesti u Banjaluki

Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske zatražili su na jučerašnjem protestu u Banjaluci formiranje prelazne Vlade i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u ovom entitetu.Na mitingu koji su ,istovremeno, organizovali predstavnici stranaka na vlasti dominirale su patriotske poruke. Oba skupa su protekla bez incidenata.

Skupovi visokog rizika, protesti opozicije i miting stranaka na vlasti, na svega kilometar udaljenosti jedan od drugoga, uz obezbjeđenje preko dvije hiljade policajaca, protekli su u Banjaluci bez većih incidenata. Pod motom "Oslobodimo Srpsku" više hiljada simpatizera i članova opozicionih stranaka zatražili su u ,za ovu priliku ograđenom parku Mladen Stojanović, organizovanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim izborima u oktobru te formiranje prelazne Vlade nacionalnog spasa.

Mladen Bosić, lider najjače opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), pročitao je okupljenima i zahtjeve Saveza za promjene: "Prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u RS, zajedno sa lokalnim izborima. Formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa koja će pripremiti i sprovesti fer izbore. Prioritetno obezbijediti isplatu boračkih dodataka, invalidnina, dječjeg dodatka, naknade porodiljama i podsticaje poljoprivrednicima".

"Poručimo im danas – ako ne vrate cijenu od kilovat sata električne energije i ako ne izvade ruku iz džepa vama, da će u narednih mjesec dana imati ponovo okupljanje", rekao je prvi čovjek Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Dragan Čavić

Predstavnici stranaka na vlasti koji su na centralnom gradskom trgu u Banjaluci organizovali miting pod nazivom Srcem za Srpsku-stop izdaji nisu krili da se u Republici Srpskoj teško živi ali su u njihovim istupima dominirale patriotske poruke.

"Izdaja je kada odete u Sarajevo i klimate glavom, umjesto da kažete da 'ne može'. Izdaja je kad ne smiješ da u Sarajevu kažeš da si Srbin. Izdaja je kada ne smiješ da braniš Republiku Srpsku u Sarajevu. Izdaja je kad ne smiješ da kažeš da voliš Srbiju", poručio je Milorad Dodik Savezu za promjene.

"Teško mi pada kada prođem pored plakata na kojima stoji 'Oslobodimo Republiku Srpsku'. Pa od koga? Ko to oslobađa Srpsku? Zna li se ko je Oslobodio i ko je stvorio Republiku Srpsku?", zapitao se Marko Pavić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS),

Miting stranaka na vlasti je završio gotovo sat ranije od protesta opozicije tako da ni u mirnom odlasku nije bilo kontakata dvije suprotstavljene strane ali je prema tvrdnjama policije na prilazima Banjaluci i graničnim prelazima prije okupljanja bilo pojedinih pokušaja destabilizovanja situacije.

Predsjednik Republike Srpske,Milorad Dodik se nakon današnjih skupova zahvalio i predstavnicima opozicije što su svoje proteste organizovali na miran i civilizovan način.

XS
SM
MD
LG