Linkovi

Zajedno protiv organizovanog kriminala


Lideri Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske tokom susreta na Jahorini
Lideri Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske tokom susreta na Jahorini

Za početak regionalna rukometna liga, zajedničko takmičenje u zimskim sportovima i, pre svega borba protiv organizovanog kriminala. To bi u najkraćem bio rezultat današnjih četvoročasovnih razgovora lidera Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je održan na Jahorini.

Lideri Srbije, Hrvatske i BiH podržali su danas saradnju svojih zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala i zajedničke kandidature za sportska takmičenja tako što bi se u početku formirala regionalna rukometna liga i takmičenje u zimskim sportovima. Posle razgovora na Jahorini, Boris Tadić, Ivo Josipović, Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović saopštili su da su se dogovorili i da će zajednički aplicirati za fondove EU u rešavanju ekoloških problema, sportu i izgradnji infrastrukture. Na zajedničkoj konerenciji za novinare, Tadić je rekao da je zajedničku saradnju potrebno najpre smestiti u kontekst ekonomskih kretanja, jer je ekonomija pitanje svih pitanja:

"Potrebno je u vremenu koje je ispred nas – naravno to je nadležnost vlada, da se pronađu svi potencijalni unutrašnji, skriveniu resursi za ekonomski razvoj. Ne samo oni koji se tiču međuregionalne saradnje u kojoj bi smo se mogli osloniti na evropske fondove, već i unutrašnji resursi koji postoje i kada su u pitanju mineralna nalazišta, kao i kompanije i preduzeća koja postoje u našim zemljama i koja bi eventualnim zajedničkim nastupom mogla osvojiti neki posao."

Lideri tri države danas ipak nisu postigli saglasnost o inicijativi hrvatskog predsednika o procesuiranju ratnih zločina – sa tom idejom složio se predsednik Srbije Boris Tadić, ali ne i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić:

"Mi u BiH nemamo jedinstven stav oko toga. I nas trojica imamo svoje mišljenje kao članovi Predsedništva BiH, a da bi se pridružili toj inicijativi potrebno je da nas trojica pre svega imamo konsenzus. Vi znate da je to posebno osetljivo pitanje u BiH, koja je najteže pogođena ratnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije."

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je istakao da će će bezrezervno podržati susedne zemlje na njihovom evropskom putu, a po njegovom mišljenju borba protiv organizovanog kriminala je jedan od zajedničkih prioriteta:

"Vi znate da je naša regija nažalost optrećena ozbiljnom i snažnom kriminalnom infrastrukturom i takva infrastruktura ugrožava ne samo ekonomiju, nego može ugroziti i demokratske procese. Upravo zato razgovarali smo o tome da na polju organizovanog kriminala ojačamo našu saradnju."

Zapitan od novinara da li je spreman na razgovore sa kosovsim liderom Hašimom Tačijem, predsednik Srbije je rekao da je bio spreman na to i pre nekoliko godina kada je dao plan za rešenje pitanja Kosova, ali da tada, kako je rekao Tadić, nije naišao na pozitivinu reakciju Tačija. Po njegovim rečima takav razgovor ne može da bude iskorisćen za promociju kosovske državnosti, da bude simbolički razgovor ili neka vrsta političkog folklora, već treba da ima funkciju rešenja problema – objasnio je Tadić.

XS
SM
MD
LG