Linkovi

Promene na balkanskoj ruti


Flames from a wildfire leap above traffic on Highway 101 north of Ventura, California, Dec. 6, 2017.
Flames from a wildfire leap above traffic on Highway 101 north of Ventura, California, Dec. 6, 2017.

Srbija, Makedonija i Hrvatska dozvoljavaju prolaz samo izbeglicama koje beže od rata, dok će migranti koji ne ispunjavaju kriterijume za izbeglice biti vraćeni.

Ova promena stupila je na snagu rano jutros, što je izazvalo zagušenje na graničnim prelazima.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je da su tri balkanske zemlje zatvorile svoje granice za migrante iz zemalja koje nisu direktno pogođene ratom.

UNHCR kaže da je ova odluka doneta preko noći i da od sada migranti iz Maroka, Šri Lanke, Sudana, Liberije, Konga i Pakistana neće moći da pređu iz Grčke u Makedoniju, a da će iz Makedonije u Srbiju moći da uđu samo migranti iz Sirije, Avganistana i Iraka. Hrvatska pušta samo izbeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka i sa palestinske teritorije.

Oko hiljadu i po migranata nalazi se na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije blizu Đevđelije, gde su makedonske snage ranije ove nedelje počele da raščišćavaju zemljište za eventualno podizanje ograde.

“Radije ću umreti nego što ću da se vratim u Iran jer tamo situacija nije dobra za nas. Zato što tamo ima ljudi koji nisu humani i zbog njih smo na ovom putu. Sada sam ponovo rođen, osećam se bolje što sam ovde. Moja destinacija je Nemačka i ukoliko budem slobodan, studiraću sa drugima jer želim da radim kao aktivista za ljudska prava zato što ću tako da pomognem drugima”, kaže migrant iz Irana Ahmad Deri.

Zaničnici iz Makedonije i Srbije kažu da su doneli ovakvu odluku pošto su dobili obaveštenje iz Slovenije da “ekonomskim migrantima” više neće biti dozvoljen prelazak granice.

“Ako je ovo naznaka nekakvog odgovora EU na celokupnu situaciju, jer činjenica je da samo Evropska unija može da je reši, ni mi ni Makedonci ni Hrvati ne možemo to da rešimo – dakle ako je to naznako, onda bi pre granica EU trebalo da se uradi ovo trijažiranje. Malo je u neskladu sa osnovnim ljudskim pravima da policajac na graničnom prelazu kaže ‘ti ne možeš, to nisi izbeglica ti si ekonomski migrant’”, smatra pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je u međuvremeno rekao da je važno imati na umu da članice EU ne zatvaraju granice za izbeglice, već da vraćaju ljude koji ne ispunjavaju kriterijume za status izbeglice. Na pitanje novinara da li je Srbija donela takvu odluku u dogovoru sa drugim evropskim zemljama, Davenport je rekao da kontatki postoje I da je tokom današnjeg dana održana video konferencija predstavnika zemalja u mehanizmu ustanovljenom posle samita lidera u Briselu.

Apeli nekih desničarskih evropskih političara za zaustavljanje priliva migranata intezivirani su posle nagoveštaja da su neki od terorista koji su izvršili napade u Parizu prošle nedelje stigli u Evropu zahvaljujući haotičnom prolasku migranata čiji se identitet slabo proverava.

XS
SM
MD
LG