Linkovi

Kosovo: Povratak razočaranih džihadista


Amir se u Siriji pridružio islamističkim frakcijama koje se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada
Amir se u Siriji pridružio islamističkim frakcijama koje se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada

Stotine kosovskih Albanaca pridružile su se pobunjenicima u Siriji, koji ratuju protiv režime Bašara al Asada, ili grupi Islamska država

Neki od njih vratili su se razočarani, nazivajući odlazak u Siriju svojom najtežom životnom greškom.

U najnovijem video materijalu Islamske države, namenjenom potencijalnim regrutima na području Balkana, a koji je uznemirio zvaničnike u Briselu, pozivaju se muslimani da se “oslobode životnih nevolja” i pridruže borbi ekstremista u Siriji. Ajman Dean je bivši član al Kaide, koji se okrenuo protiv islamskog ekstremizma.

“Postoje video spotovi koji ciljaju na one željne avantura pošto prikazuju bitke, opade u neprijateljske kasarne i sve ostalo. U stvari nastoje da prikažu slavu i akciju.”

Medjutim, slava je bilo kratkotrajna, kaže veliki broj onih koji su se vratili iz Sirije. Amira, kome to nije pravo ime, upoznali smo u Prištini. Motivisan željom da pruži pomoć nedužnim žrtvama građanskog rata u Siriji, pridružio se islamističkim borcima koji ratuju protiv snaga predsednika Asada.

“Ne poričem verski faktor, ali za mene je glavni motiv bio ljudski. Verujte mi, uopšte mi ne smeta da nemuslimani vode rat protiv Asada. Za mene, ljudska patnja kakva je u Siriji, rađa želju da pružite pomoć.”

Kosovsko stanovništvo je u proseku veoma mlado, 50 odsto je mladje od 25 godina, dok je nezaposlenost među njima izuzetno visoka. Teren - kao stvoren za regrutovanje dobrovoljaca za Islamsku državu. Skender Perteši, saradnik Kosovskog centra za bezbednosne studije, kaže da je više od 200 kosovskih Albanaca otišlo u Siriju.

“Još jedan uzrok odlaska u rat u Siriju jeste slab, neprofesionalan sistem obrazovanja, kako na Kosovu tako i u širem regionu.”

Amir je bio izuzetak. Pošto ima solidno obrazovanje, brzo je izgubio iluzije kada je video šta se događa u Siriji.

“Očekivao sam organizovanu situaciju i humani pristup. Međutim, izbijali su sukobi između različitih opozicionih grupa. Više su vremena trošili na međusobne sukobe nego na borbu protiv diktatora Asada. Nisam želeo da učestvujem u takvim glupostima.”

Ali, Amir je po povratku uhapšen pod optužbom da je član terorističke organizacije.

“Dobio sam trogodišnju zabranu putovanja u zemlje Evropske unije. Policija mi je oduzela pasoš. Izgubio sam mogućnost daljeg obrazovanja. Izgubio sam tri različite stipendije.”

Čim se vratio kući, doznao je da je vođu njegove vojne jedinice ubio neko iz druge opozicione grupe Amiru i dalje stižu pretnje smrću od raznih sirijskih pobunjeničkih grupa. Međutim, zbog nevolja sa zakonom ne može da dođe do posla.

“Svakom ko pomišlja da ode u Siriju poručujem da je to u potpunoj suprotnosti sa verom. Time se samo nanosi šteta muslimanima. Moja poruka je ostanite kod kuće. Pomažite svojoj porodici i svojoj zemlji.”

XS
SM
MD
LG