Linkovi

Bake - aktivistkinje traže spajanje imigrantskih porodica


Marti Ražandran, članica grupe "Razjarene bakei njihove ćerke" u Njujorku.
Marti Ražandran, članica grupe "Razjarene bakei njihove ćerke" u Njujorku.

Grupa baka iz države Njujork uputila se u karavanu na šestodnevno putovanje prema američko-meksičkoj granici, prolazeći kroz šest gradova, da bi zahtevale hitni povratak sve imigrantske dece roditeljima od kojih su razdvojena. Njihova poruka Amerikancima, koja se iznosi na protestnim skupovima, bdenjima, kroz pesmu i zajedničke obroke – je jednostavna: ako jedna stara osoba može da putuje po zemlji zahtevajući promene – možete I vi.

Kada je grupa žena iz Bikona u Njujorku odlučila da preuzme aktivnu ulogu u protestima zbog Trampove politike razdvajanja porodica, nisu očekivale da će njihova akcija dovesti do nacionalnog pokreta – masovnog putovanja “baka” ka južnoj granici. Motivacija im je bio – gnev.

“Dođete na granicu Amerike misleći – došao sam u raj a onda se ispostavi da ste stigli u pakao gori od onog iz kojeg ste pobegli. Jer nema većeg pakla na svetu nego da ne znate gde su vam deca”, ističe Rahna Darjanani, iz karavana "Bake odgovaraju".

Prošlo je mesec dana od kako je američki okružni sud naredio da se više od 2.000 dece ilegalnih imigranata vrati porodicama od kojih su razdvojena zbog politike “nulte tolerancije” Trampove administracije. Međutim, i posle isticanja roka prošle nedelje, stotine dece i dalje nisu vraćene roditeljima, pošto vlada tvrdi da se neki od roditelja “ne kvalifikuju ili nisu dostupni”.

Dok je vladala konfuzija, planovi da grupa baka putuje u dva kombija pretvorili su se u šest putovanja, koja počinju sa obe američke obale. Kao i druge učesnice, En Šecel je bila u prvim redovima borbe za socijalnu pravdu od 1960-ih i još nije spremna za penziju.

“Videla sam šta aktivizam može da učini i zato sam uznemirena što je danas tako teško pokrenuti neki pokret. Mislim da je deo problema što postoji toliko povoda za protest i protesti se onda rasparačaju i budu neefikasni. Vrednost ovog konkretnog pokreta je što jednostavno izražava želju za elementarnom humanošću.”

Šecel se nada da će pružiti primer – da ako verujete u nešto, morate da uradite više nego da sedite ispred televizora ili razgovarate sa prijateljima o tome. Za žene iz Njujorka – saveznice učesnica karavana, aktivizam može da ima različite oblike.

“Mi, razjarene bake, pevamo poznate melodije ali sa novom porukom”, kaže Marti Radžandran iz grupe "Razjarene bake i njihove ćerke."

Učesnice karavana planiraju da stignu u Mekalen u Teksasu, na granici isa Meksikom, 6. Avgusta i održe protest koji su organizatori nazvali “24 sata akcije.”

Bake - aktivistkinje traže spajanje imigrantskih porodica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG