Linkovi

Bajden: Ukrajina - jedna zemlja


Američki potpredsednik Džo Bajden i vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk posle zajedničke konferencije za novinare u Kijevu 22. aprila 2014.
Američki potpredsednik Džo Bajden i vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk posle zajedničke konferencije za novinare u Kijevu 22. aprila 2014.

Američki potpredsednik Džo Bajden tokom posete Kijevu obećao je američku finansijsku i tehnološku pomoć Ukrajini, i ujedno pozvao Rusiju da poštuje obavezu koju je prihvatila prošle nedelje u Ženevi.

Američki potpredsednik Džo Bajden pozvao je Rusiju da poštuje obećanje da će doprineti smirivanju krize na istoku Ukrajine, navodeći da se Ukrajina „bori za sopstvenu budućnost.“ Bajden se nalazi u poseti Kijevu, dok pro-ruski demonstranti na istoku Ukrajine i dalje odbijaju da napuste državne zgrade koje su zauzeli pre dve nedelje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Arsenijem Jacenjukom, američki potpredsednik Džo Bajden pozvao je Rusiju da poštuje obećanje da će uskratiti podršku pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine, na šta je pristala prošle nedelje u Ženevi.

“Vreme je da Rusija sa reči predje na dela - da poštuje obaveze koje je prihvatila. Da utiče na pro-ruske separatiste da napuste zgrade i kontrolne punktove, private amnestiju i političkim sredstvima izražavaju neslaganje sa vladom”

Bajden je poručio da Ukrajina “jeste i mora da ostane jedna zemlja”. On je dodao da SAD neće pustiti Ukrajinu da “ se na tom putu nadje sama, već će biti uz nju.”

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk ocenio je da je cilj svih nedavnih dešavanja na istoku Ukrajine – remećenje predsedničkih izbora, i pozvao Rusiju da poštuje svoje obaveze.

"Mi od Moskve ne tražimo ništa osim jedne stvari – da ispuni svoje medjunarodne obaveze. Oni ne bi smeli da se ponašaju kao gangsteri u savremeno doba.”


Američki potpredsednik Bajden, koji se takodje sastao sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandrom Turčinovom, naveo je da će Vašington obezbediti dodatnih 50 miliona dolara pomoći ukrajinskoj vladi, uključujući i 11 miliona dolara kao pomoć za finansiranje predsedničkih izbora 25. maja. Bela kuća danas je saopštila da će SAD izdvojiti sumu od 8 miliona dolara za takozvanu “nesmrtonosnu (neubojitu) vojnu pomoć”, što uključuje komunikacionu opremu i vozila.

Kasnije u toku dana, Oleksandr Turčinov pozvao je na ponovo pokretanje anti-terorističkih operacija u istočnoj Ukrajini. On je izjavio da su tela dvojice ljudi, od kojih je jedan član njegove stranke, otet prošle nedelje, pronadjena blizu Slovjanska, grada u rukama pro-ruskih terorista. Turčinov je rekao da su žrtve "brutalno mučene" a da su takvi zločini počinjeni uz "punu podršku i saglasnost Ruske Federacije."

U medjuvremenu, ruski vebsajt Gazeta.ru preneo je izjavu takozvanog "narodnog gradonačelnika Slovjanska" da su pripadnici pro-ruskih jedinica uhvatili američkog novinara Sajmona Ostrovskog. Njegova medijska kuća Vajs Njuz (VICE News) saopštila je da je u kontaktu sa Stejt Departmentom i drugim vladinim agencijama kako bi osigurala bezbednost "svog prijatelja i kolege Sajmona Ostrovskog".

Za to vreme, u Slavjansku su održane sahrane troje pro-ruskih demonstranata ubijenih u pucnjavi kod jednog kontrolnog punkta. Separatisti za incident krive ukrajinski nacionalistički “Desni sektor”, dok vlasti u Kijevu optužuju ruske specijalne snage da su “inscenirale ta ubistva.”

Dok Rusija negira da je umešana u proteste na istoku Ukrajine, Bela kuće je juče objavila fotografije na kojima se navodno vidi isti ruski vojnik prisutan u Ukrajini ovog meseca, koji je bio snimljen i u Gruziji za vreme ruske invazije 2008. Fotografije su preuzete sa interneta ili su ih ukrajinske diplomate predale predstavnicima OEBS-a prošle nedelje, a njihova autentičnost nije potvrdjena iz nezavisnih izvora.

„Mi smo javno iznosili taj argument i pre nego što su se pojavile ove fotografije, da verujemo da postoji snažna veza izmedju Rusije i naoružanih ekstremista koje smo videli u istočnoj Ukrajini, Krimu i na drugim mestima. Ovo je samo još jedan fotografski dokaz toga“, kazala je portparol Stejt Departmenta Džen Psaki.

Rusija navodi da separatisti koji su zauzeli vladine zgrade operišu nezavisno od Moskve. Medjutim profesor sa Američkog univerziteta Kit Darden primećuje da bi Rusija očigledno mogla da učini više da bi se okončala kriza.

„Kada bi postojalo veoma snažno saopštenje Moskve tipa: „Ove grupe moraju da se razoružaju. Morate da napustite vladine zgrade, mi vas ne podržavamo“ - to bi imalo duboki efekat na činjenično stanje na terenu. Ništa poput toga se ne dogadja.“

Darden takodje veruje da su ekonomske sankcije protiv Rusije, ma koliko da su ograničene - efikasne, zato što stvaraju neizvesnost koja plaši investitore. On ističe da je najvažnija stvar koju potpredsednik Bajden može da obavi u Kijevu da uveri vlasti da počnu razgovore o ustavnim reformama sa predstavnicima juga i istoka, kako bi se smanjile tenzije pre početka izbora narednog meseca.
XS
SM
MD
LG