Linkovi

Ko je sakupio više novca u kampanji za predsednika SAD?


Džo Bajden i Donald Tramp, arhiva (ANDREW CABALLERO-REYNOLDS and JOSEPH PREZIOSO / AFP)
Džo Bajden i Donald Tramp, arhiva (ANDREW CABALLERO-REYNOLDS and JOSEPH PREZIOSO / AFP)

Kampanja Džoa Bajdena i Demokratski nacionalni komitet saopštili su da je aktuelni predsednik u trci za reizbor sakupio više od 90 miliona dolara u martu, a da je za prva tri meseca 2024. sakupio 192 miliona dolara - i tako uvećao prednost nad republikancima i Donaldom Trampom koji za sada ima manje novca u kampanji.

Bajdenova kampanja je prijavila da je 96 odsto donacija bilo manje od 200 dolara. Više od 26 miliona dolara sakupljeno je na događaju u njujorškom Radio siti mjuzik holu 28. marta, kada su sa Bajdenom bili i Barak Obama i Bil Klinton.

Tramp i republikanci su ranije objavili da su u martu sakupili 65,6 miliona dolara, a ukupno negde oko 93,1 milion.

Trampova kampanja je saopštila da je samo na jednom događaju u subotu na Floridi, u kući milijardera Džona Polsona, sakupljeno 50,5 miliona dolara - što je rekordna suma novca donirana u jednom danu u kampanji.

U Bajdenovoj kampanji kažu da će ovakve donacije omogućiti da se u državama ključnim za izbore organizuje veliko digitalno i televizijsko oglašavanje, i bolje motivišu pristalice pred novembar.

Istakli su da su 192 milijarde dolara koji su dobili do sada najveća suma koju je ikada dobio neki demokratski kandidat. Oko 1,6 miliona ljudi je od aprila 2023. doniralo Bajdenovoj kampanji, a 24 sata posle njegovog govora o stanju nacije u Kongresu sakupljeno je više od 10 miliona dolara.

Zvaničnici Trampove kampanje kažu da ne očekuju da sakupe količinu novca kao demokrate, ali da će imati dovoljno. Tramp je 2016. vodio kampanju u kojoj nije sakupio mnogo novca, ali je dobijao dosta medijskog prostora. Kao aktuelni predsednik je 2020. imao više sredstava u kampanji, ali je izgubio izbore.

Iz Bajdenove kampanje kampanje poručuju da količina novca koju su sakupili oslikava entuzijazam birača, što je, kažu, suprotno istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju nizak rejting Bajdena.

Većina birača, takođe, ne želi ponovo da gleda duel Bajdena i Trampa iz 2020.

XS
SM
MD
LG