Linkovi

Bajden: Rusija prekraja kartu Evrope


Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk
Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Potpredsednik SAD susreo sa sa prvim ljudima evropske spoljne politike a predsjednik Evropskog savjeta, veteran “Solidarnosti”, Donald Tusk je bez okolišanja gostu iznio problem koji ga najjače tišti - dramatičnu situaciju u Ukrajini.

Danas je u posjeti evrpskim institucijama u Briselu boravio američki potpredsjednik, Džon Bajden. Bio je to njegov prvi susret sa novim evropskim rukovodstvom, a nije manjkalo tema - ukrajinska kriza, na prvom mjestu, ali i zajednička borba protiv terorizma, kao i tok pregovora o trgovinskom sporazumu dvije strane.

Dogadjaj broj jedan danas u Briselu je bila posjeta američkog potpredsjednika ključnim evropskim adresama- zato i američka zastava koja govori - dan nije običan - razgovaramo sa našim najbližim partnerom.

Susreo se potpredsjednik Biden sa prvim ljudima Komisije, evropske spoljne politike, a predsjednik Evropskog savjeta, veteran “Solidarnosti”, Donald Tusk je bez okolišanja gostu iznio problem koji ga najjače tišti - dramatičnu situaciju u Ukrajini.

"Situacija u Ukrajini se pogorsava svakog dana. EU i Amerika kao partneri zbog toga moraju da stoje zajedno, rame uz rame u naporima da vrše pritisak na Rusiju koliko god je to potrebno. Ne prihvatamo nikakav oblik agresije, posebno ne agresije jedne države prema drugoj. Nema kompromisa oko ukrajinske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Unija podržava Ukrajinu na putu prema modernoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji”, ističe predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

"Ukrajina se sada bori za goli opstanak - Rusija nastavlja da potpiruje sukobe, šaljući vojnike i tenkove, sa svojim zelenim ljudima, obučenim za posebne akcije. Predsjednik Putin nastavlja da poziva na nove mirovne planove, dok u isto vrijeme njegove trupe gaze Ukrajinom, i dok nastavlja da ignoriše sve sporazume koje je njegova zemlja potpisala , uključujući i one koje je sam potpisao, poput sporazuma iz Minska. Ukrajina treba našu pomoć, pomoć Amerike i EU, finansijsku pomoć i oni , čak i u ovoj situaciji, idu sa neophodnim reformama. Ovo je trenutak kada Amerika i EU moraju da stoje zajedno - Rusiji se ne smije dozvoliti da ponovo crta kartu Evrope, a to je upravo ono što oni rade", poručio je potpredsednik SAD, Džo Bajden.

Vjeruje se da je Bajden želio na licu njesta da se uvjeri da evropski saveznici još uvijek drže jedinstvo kada je riječ o sankcijama prema Rusiji, iako, poput Francuske, imaju ozbiljne razloge da se vrate uobičajenom poslu sa Moskvom - medjutim, eskalacija krize na istok Ukrajine ih opet vraća istom zaključku - ključ je u rukama Rusa, istih onih koji bi konačno trebali da shvate da se konfrontacija sa cijelim zapadnim svijetom, jednostavno, ne isplati.

XS
SM
MD
LG