Linkovi

Bajden osudio napade u Izraelu


Američki potpredsednik Džo Bajden daje izjavu za medije posle susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu
Američki potpredsednik Džo Bajden daje izjavu za medije posle susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden osudio je niz palestinskih napada koji su se odigrali tokom njegove posete Izraelu, navodeći da „ne može biti opravdanja za takvo nasilje puno mržnje“.

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Bajden je jučerašnje ubistvo jednog Amerikanca, koga je jedan Palestinac izbo nožem, nazvao „gnusnim terorističkim činom“. Takodje je dodao da civilizovani lideri ne mogu da to nasilje vide kao odgovarajuće ponašanje.

Netanjahu je izjavio da „ništa ne opravdava te napade“ i kritikovao palestinske lidere zbog toga što ih nisu osudili. Bajden je pozvao na napredak u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, ističući rad na rešenju „dve države“, ali da trenutno nasilje i odmazde „moraju da prestanu“. Takođe je naglasio američku predanost bezbednosti Izraela, i obećao da će Vašington reagovati ukoliko Iran prekrši nuklearni sporazum sa SAD i pet svetskih sila.

Potpredsednik SAD danas se takođe sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a sutra će razgovarati sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

XS
SM
MD
LG