Linkovi

Policija pucala na ožalošćene


Antivladine demonstracije tokom današnje sahrane žrtava jučerašnje policijske akcije u glavnom gradu Bahreina, Manami
Antivladine demonstracije tokom današnje sahrane žrtava jučerašnje policijske akcije u glavnom gradu Bahreina, Manami

Snage bezbednosti u Bahreinu otvorile su vatru kada su ožalošćeni posle jednog pogreba pokušali da se vrate na glavni trg u Manami, oglušujući se o zvaničnu zabranu protesta. Novinske agencije navode izjave lokalnih funkcionera i očevidaca koji kažu da je u tom incidentu ranjeno najmanje 23 ljudi.

Izveštač Glasa Amerike video je u bolnici veliki broj žrtava od kojih su mnoge po svemu sudeći bili bile ranjene. Masa gnevnih demonstranata okupila se ispred bolnice, a mnogi od njih su skandirali "Dole Kalifa", što se odnosilo na kralja Bahreina, Šeika Kalida bin Ahmeda Kalifu.

Očevici kažu da je vatra otvorena kada su hiljade ožalošćenih, koje su prisustvovale sahrani jednog od antivladinih demonstranata poginulih ranije ove nedelje, pokušali da se vrate na Biserni trg. U jučerašnjem prepadu policija je rasterala demonstrante sa tog trga.

U današnjem obraćčanju naciji putem televizije prestolonaslednik Bahreina, Šeik Salman bin Hamad Al-Kalifa, apelovao je za mir, rekavši da je sada vreme za "dijalog, a ne za borbu".

Ranije danas, tokom ispraćaja poginulih, ožalošćeni - pretežno šiiti - skandirali su parole zahtevajući svrgavanje vlade koju predvode suniti.

Najviši šiitski sveštenik u Bahreinu, Šeik Isa Kasem, opisao je akciju policije protiv demonstranata kao "masakr". Tokom današnje molitve u jednom selu na severozapadu zemlje Kasem je rekao da je vlada zatvorila vrata dijalogu.

U međuvremenu, u Manami su se danas okupile stotine pristalica vlade, mašući zastavama.

Oružane snage Bahreina preuzele su juče kontrolu nad glavnim gradom, nekoliko sati pošto su pripadnici specijalnih policijskih snaga, ispaljujući sačmu, gumene metke i suzavac, izvršili juriš na improvizovano kamp naselje u kome je održavan protest protiv vlade. Najmanje petoro ljudi je ubijeno, a više od 230 ranjeno. Vojska je zabranila javna okupljanja.

Ministar inostranih poslova Bahreina, Šeik Kalid bin Ahmed Kalifa, branio je primenu oštrih mera rekavši da su bile neophodne jer su demonstranti, pretežno šiiti, gurali zemlju ka "ivici sektaškog ponora".

Poslanici najveće opozicione grupe u zemlji, šiitske stranke Al-Vafek, napustili su parlament posle jučerašnjih sukoba. Svih 18 poslanika u parlamentu od 40 mesta obećalo je da se neće vratiti sve dok kralj Hamad bin Isa al-Kalifa ne pristane da uvede ustavnu monarhiju sa vladom koja bi se birala na izborima.

Kralj Bahreina zapošljava strance kao policajce jer ne veruje šiitskim građanima da nose uniforme i oružje iako šiiti čine 70 odsto stanovništva te države.

U Bahreinu raste strahovanje od šireg sektaškog nasilja ukoliko sunitska monarhija postane nestabilna. Lideri arapskih zemalja ozbiljno su uzdrmani proteklih dana jer se ustanci i protesti šire regionom. Zabrinutost se javila i u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu u kojima je vlast u rukama sunita dok veliki deo stanovništva pripada šiitskoj sekti islama.

Bahrein je matična luka američke Pete flote kao i regionalni centar za ofšor banke. Tamošnja kraljevska porodica odavno je strateški saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma i odupiranju regionalnom uticaju Irana.

XS
SM
MD
LG