Linkovi

Žestoki sukobi u Bahreinu


Demonstranti na Bisernom trgu u Manami, pre jutrošnje policijske akcije
Demonstranti na Bisernom trgu u Manami, pre jutrošnje policijske akcije

Obraćajući se danas na Kapitol Hilu novinarima, američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od vlasti u Bahreinu da održe obećanje i pozovu na odgovornost sve koji su primenili prekomernu silu protiv mirnih demonstranata. Ona je nešto ranije razgovarala telefonom sa svojim bahreinskim kolegom, šeikom Halidom bin Ahmedom al-Kalifom.

U samom Bahreinu, specijalna policija jutros je zauzela glavni trg u prestonici Manami, potiskujući hiljade demonstranata koji su postavili logor u centru prestonice, zahtevajući sveobuhvatne politilčke promene. Očevici tvrde da su najmanje četiri osobe poginule.

Jutros pre zore, snage bezbednosti su uz pomoć suzavca, šok-bombi i oružja sa gumenim mecima upale na trg napadajući demosntrante, pretežno šiite, među kojima je bilo žena i dece. Veliki broj povređenih odmah je prebačen u bolnice.

Opozicioni političari osudili su napad policije.

„Moramo da razgovaramo o ovoj teškoj situaciji kako bi doneli ispravne odluke, ovo danas je bio pravi terorizam“,
kaže Abed Al Džalil Kalil, predsednik šiitske stranke „Al-Vefak“.

Naoružane patrole i tenkovi pojavili su se na ulicama rano jutros, dok je policija pokušavala da rasčisti šatore ostavljene na trgu. Ubrzo u tom delu grada nije bilo gotovo nikoga, osim nekoliko ljudi koji su odgovarali na pitanja policije.

Juče su se bezbednosne snage suzdržale, iako su se okupile desetine građana Bahreina i tako dramatično uvećale pro-demokratske proteste.

Istovremeno, šiitski opozicioni lideri pružali su garancije da nisu zaintersovani da monarhiju pretvore u teokratiju, sličnu onoj u Iranu.

„Ima više od jednog načina ili opcija da se izbegne konfrontacija i ubijanje. Ko god ada je doneo odluku ... želeo je da ubija“,
smatra Kalil.

Američki dnevnik "Vol strit džurnal" izveštava da je sedam opozicionih grupa, uključujući stranku Al-Vafek, objavilo osnivanje odbora za koordinaciju protestnih aktivnosti i objedinjavanje zahteva demonstranata. Pomenuti list kaže da odbor planira velike demonstracije u subotu.

XS
SM
MD
LG