Linkovi

Nastavljaju se protesti u Bahreinu


Demonstranti na Bisernom trgu u Manami, Bahrein, 15. februar 2011.
Demonstranti na Bisernom trgu u Manami, Bahrein, 15. februar 2011.

Hiljade stanovnika Bahreina već treći dan za redom demonstriraju protv vlade u prestonici Manami, gde su mnogi od njih prisustvovali sahrani drugog demonstranta koji je poginuo u jučerašnjem sukobu sa policijom.

Najmanje dve hiljade pretežno šiitskih demonstranata, okupiralo je danas prestonički Biserni trg, posle prve noći provedene u šatorima podignutim na trgu. Poprište protesta podseća na kairski Trg Tahrir, koji su okupirali egipatski demonstranti koji su prošle nedelje zbacili sa vlasti svog predsednika. Bahreinski demonstranti su se pridružili pogrebnoj povorci na sahrani šiita koga je policija ubila u vreme sahrane šiitskog demonstranta koji je prethodnog dana poginuo u sukobu sa policijom.

Mnogi demonstranti na Bisernom trgu kažu da će tu i ostati dokle god ne postignu svoje ciljeve. Pojedini traže zbacivanje sa vlasti manjinske sunitske dinastije koja vlada ovom ostrvskom državom u Persijskom zalivu, dok drugi traže momentalnu ostavku dugogodišnjeg bahreinskog premijera, šeika Kalifa bin Salmana Al Kalifa.

Na današnjoj konferenciji za novinare, šef glavnog opozicinog šiitskog bloka u Bahreinu – Islamskog nacionalnog udruženja za slogu, odnosno Vefaka – zatražio je direktne izbore za premijera, koga sada imenuje kralj. Opozicioni lider, šeik Ali Salman, rekao je da će poslanici iz njegovog bloka – njih 18 od 40 članova Donjeg doma, bojkotovati sednice sve dok im se zahtevi ne ispune.

XS
SM
MD
LG