Linkovi

Uhapšeni lideri opozicije u Bahreinu


Policija u Bahreinu patrolira ulicama u predgrađu Maname, 17. mart 2011.
Policija u Bahreinu patrolira ulicama u predgrađu Maname, 17. mart 2011.

U Bahreinu su danas uhapšena šestorica lidera opozicije, dan pošto su snage bezbednosti u nasilnoj akciji rasterale učesnike prodemokratskih protesta sa glavnog trga u prestonici Manami. U saopštenju koje je pročitano na državnoj televiziji navodi se da optužnice sadrže nekoliko tačaka, među kojima je i "komunikacija sa stranim državama".

Opozicija je saopštila da se među pritvorenima nalaze Hasan Mušaima iz pokreta Hak, lider partije Vad Ibrahim Šarif i šiitski aktivista Abdul Vahad Husein.

Najmanje petoro ljudi ubijeno je tokom jučerašnjeg rasterivanja demonstranata, koji se već nedeljama okupljaju na Bisernom trgu. Agencija Asošijeted Pres javlja da je specijalna policija danas koristila suzavac protiv nekoliko desetina demonstranata koji su poklušali da se regrupišu u blizini glavnog gradskog trga.

Vlada Bahreina proglasila je tromesečno vanredno stanje u nastojanju da prekine bunt u zemlji. Demonstranti, koje uglavnom čine pripadnici šiitske većine u Bahreinu, zahtevaju da manjinska sunitska vlada sprovede političke reforme.

Kraljevska porodica al-Kalifa je ponudila dijalog sa opozicionim grupama, ali demonstranti traže veću ulogu parlamenta i ukidanje monarhije.

XS
SM
MD
LG