Linkovi

Azija preuzima primat u augmentovanoj realnosti


Perusahaan teknologi yang berbasis di Indonesia, AR&Co, telah menggunakan augmented reality atau realita tertambah untuk keperluan marketing sejak tahun 2009.
Perusahaan teknologi yang berbasis di Indonesia, AR&Co, telah menggunakan augmented reality atau realita tertambah untuk keperluan marketing sejak tahun 2009.

Industrijom za augmentovanu realnost trenutno dominiraju američke i evropske kompanije, ali jedna azijska firma je spremna da promeni pravila igre. Ta kompanija je osvojila prestižnu nagradu u Silicijumskoj dolini, gde je otvorila svoju kancelariju.

U augmentovanoj realnosti, veštački digitalni svet stapa se stvarnim fizičkim svetom. Naziv augmentovana realnost postao je uobičajeno ime posle pojave video igre Pokemon Go, međutim ta tehnologija postoji već duže vreme. U augmentovanoj realnosti možete da igrate video igre, da reklamirate svoje proizvode, a nešto može i da oživi.

Tehnološka kompanija sa sedištem u Indoneziji pod nazivom AR&Co. još od 2009. poznata je po specifičnoj upotrebi augomentovane realnosti za reklamiranje.

Jedan od njenih najuspešnijih projekata je aplikacija pod nazivom “Next for Nigeria”. Nigerijski predsednički kandidat 2015. Muhamadu Buhari privukao je mlade birače koristeći tu aplikaciju. Buhari je pobedio na izborima.

U međuvremenu, AR&Co. je za tu aplikaciju dobio prvu nagradu u kategoriji "Najbolja kampanja", na Svetskom sajmu augmentovane realnosti, ili Ogi nagradama u Silicijumskoj dolini.

„Važno je to da je kompanija iz Indonezije u stanju da se pozicionira na svetskoj sceni, ne samo jednom već uzastopno, i ne samo za jedan deo tehnologije već za celu kampanju“, kaže Džejson Betler, predstavnik kompanije “AR&Co“.

AR&Co. je poznata firma u Aziji i sada se smatra za jednog od potencijalno velikih igrača u svetu augmentovane realnostii. Otvaranje kancelarije u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji ima za cilj da podstakne rast te kompanije.

„Ima mnogo mogućnosti. Prijatno sam iznenađen koliko nam je vrata otvoreno zaistraživanje. Iako je Amerika poznata po svojoj ulozi u medijima i tehnologiji, još ima dosta toga što mi možemo da ponudimo na polju augmentovane realnosti i rešenja za pomešanu realnost“, dodaje Betler.

Elsi Mulers, direktorka sektora za poslovni razvoj u firmi AR&Co. veruje da Indonezija ima mnogo toga da ponudi tehnološkim biznisima.

“Mi smo među najbrojnijim korisnicima tehnologije. Mi smo treći najveći korisnik Fejsbuka. Broj korisnika mobilnih telefona je veoma visok. I još ima prostora za rast. Ako smo toliko brojni korisnici, zašto da i ne pravimo tu tehnologiju”.

Augmentovanoj realnosti trenutno dominiraju američke kompanije, prema istraživanju analitičke firme “Digi-Capital”. Ta kompanija međutim predviđa da će do 2020. Azija preuzeti vođstvo, ispred Evrope i severne Amerike. Ista firma procenjuje da će industrija augmentovane realnosti do 2020. vredeti 90 milijardi dolara, odnosno četiri puta više nego virtuelna realnost.

XS
SM
MD
LG