Linkovi

Nestao avion "Er Azije"


Avion "Er Azije"
Avion "Er Azije"

Avion niskobudžetne kompanije, sa 162 putnika i članova posade, nestao je u 7:24 minuta po lokalnom vremenu na letu od indonežanskog grada Surabaja ka Singapuru; potraga obustavljena tokom noći

Potraga u Javanskom moru za nestalim avionom kompanije “Er Azija” sa 162 putnika i članova posade obustavljena je tokom noći i biće nastavljena sjutra ujutro, saopštile su indonežanske vlasti.

Avion niskobudžetne komopanije letio je od indonežanskog grada Surabaja ka Singapuru, kada je nestao u 7:24 minutra jutros po lokalnom vremenu. Direktor "Er Azije" Toni Fernandes je rekao da su vremenski uslovi bili loši u periodu kada je avion nestao, ali nije želio da spekuliše o tome šta se dogodilo sa letjelicom.

Zvaničnici su saopštili da je pilot, prije nego što je izgubljen kontakt, zatražio od kontrole leta dozvolu da poveća visinu na 10.360 metara da bi izbegao loše vrijeme. Iz pilotske kabine međutim nije poslat poziv u pomoć. Kapetan je, kako saopšteno, bio iskusan sa oko 20.500 sati leta, od čega šest hiljada u erbasu A320 "Er Azije" u Indoneziji.

Aviokompanija je saopštila da je u erbasu A320-200 bilo 149 indonežanskih putnika, tri iz Južne Koreje, te po jedan iz Singapura, Malezije i Britanije. Među članovima posade bilo je šest Indonežana i francuski kopilot. Prema podacima kompanije, u avionu je bilo osamnaestoro dece. U spasilačkim naporima učestvuju i Singapur i Malezija.

Portparol Bijele kuće Erik Šulc rekao je da je predsjednik Barak Obama obaviješten o nestalom avionu i da će zvaničnici nastaviti da prate situaciju.

XS
SM
MD
LG