Linkovi

Borbena misija i zvanično okončana


Ceremonija okončanja borbene misije u Avganistanu
Ceremonija okončanja borbene misije u Avganistanu

Sjedinjene Države i NATO zvanično su obeležili kraj borbene misije u Avganistantu, gde su talibanski pobunjenici i nakon trinaestogodišnjeg rata žestok neprijatelj avganistanske vlade.

Kraj direktnih borbenih operacija označen je na ceremoniji u vojnom sedištu SAD i vojne alijanse u Kabulu. U zemlji će međutim ostati 13 i po hiljada hiljada stranih vojnika, od kojih 11 hiljada Amerikanaca, koji će obučavati i savetovati avganistanske snage u borbenim i bezbednosnim operacijama.

Komandant ISAF-a, američki general Džon Kembel, rekao je da SAD i NATO neće napustiti Kabul i da će nastaviti da ulažu u budućnost Avganistana.

Predsednik Barak Obama rekao je da su Sjedinjene Države bezbednije nakon najdužeg rata u američkoj istoriji, ali i priznao da je Avganistan i dalje opasno mesto.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je u saopštenju da je koalicioni rat protiv pobunjenika "učinio naše zemlje bezbednijim" jer je onemogućio međunarodnim teroristima da pronađu utočište. Takođe je naglasio da je operacija ojačala Avganistan i doprinela stvaranju snažnih bezbednosnih snaga. Postavlja se međutim pitanje da li avganistanske snage mogu da suzbiju pobunjenike, koji redovno izvode smrtonosne napade.

Na vrhuncu misije u Avganistanu, u zemlji je bilo oko 140 hiljada vojnika iz 50 zemalja. Tokom trinaestogodišnjeg sukoba, gotovo tri i po hiljade je poginulo, među kojima više od dvije hiljade Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG