Linkovi

Ko umesto Karzaija? Abdula ili Gani?


Avganistanci polazuju lična dokumenta dok čekaju da obave glasanje na jednom od biračkih mesta u Kabulu
Avganistanci polazuju lična dokumenta dok čekaju da obave glasanje na jednom od biračkih mesta u Kabulu

Taliban pretio da će nasiljem poremetiti današnji drugi krug predsedničkih izbora, ali je dan protekao bez većih napada...

Biračka mesta u Avganistanu su zatvorena i počelo je prebrojavanje glasova drugog kruga predsedničkih izbora u kojem se nadmeću dvojica bivših ministara u vladi Hamida Karzaija - Abdula Abdula i Ašraf Gani.

Talibanski borci pretili su da će nasiljem poremetiti današnje glasanje, ali se raspoloženje širom zemlje popravljalo kako je dan odmicao bez većih napada. Ministarstvo unutrašnjih poslova prijavilo je 150 manjih napada, među kojima i eksplozije improvizovanih bombi i napde projektilima.

Novinarka Glasa Amerike Šeron Ber javlja iz Kabula da se u glavnom gradu od jutros čulo nekoliko eksplozija, ali da nema izveštaja o žrtvama.

Avganistanska vojska znatno je pooštrila bezbednost, uspostavila dodatne konktrone punktove, pretraživala vozila i zabranila kamionima da se kreću ulicama Kabula.

Dvojica predsedničkih kandidata obećala su da će nastaviti da održavaju bliske vojne veze sa SAD, što bi značilo da će skoro 10 hiljada američkih vojnika ostati u toj zemlji još dve godine, kako bi sprovodili antiterorističke operacije i nastavili da obučavaju i savetuju avganistansku vojsku i policiju.
XS
SM
MD
LG