Linkovi

Abdula: Najvažnija transparentnost procesa


Avganistanski predsednički kandidat, bivši ministar spoljnih poslova Abdula Abdula za vreme intervjua u Kabulu, 9. aprila 2014.
Avganistanski predsednički kandidat, bivši ministar spoljnih poslova Abdula Abdula za vreme intervjua u Kabulu, 9. aprila 2014.

Favorit na predsedničkim izborima u Avganistanu, bivši ministar spoljnih poslova Abdula Abdula, izjavio je da očekuje transparentno prebrojavanje glasova posle izbora održanih 5. aprila.

Na pitanje o mogućem drugom krugu izbora, Abdula je za avganistanski servis Glasa Amerike izjavio da je važnije da proces bude legitiman i pošten, bez obzira na to ko će odneti pobedu na izborima.

Avganistanska nezavisna izborna komisija navodi da je u sistem podataka uneto više od 45% glasačkih listića a da preliminarni rezultati ne mogu da se objave dok se ne prebroje glasovi u bar 20 od 34 avganistanske provincije. Konačni rezultati se ne očekuje pre sredine maja.

Smatra se da su najviše glasova dobili Abdula i bivši zvaničnik Svetske banke Ašraf Gani, ali postoje spekulacije i da će biti potreban drugi krug izbora. U intervjuu za Glas Amerike Abdula je izjavio da postoje “dobre šanse” da drugi krug neće biti neophodan.

Naglasio je da su “završetak procesa i formiranje nove vlade zasnovane na glasovima gradjana u nacionalnom interesu Avganistana.”
XS
SM
MD
LG