Linkovi

Digitalni avatar - lekar budućnosti


Jednog dana možda ćete moći virtuelno da posetite lekara. Umesto da posetite lekara lično radi zdravstvenih informacija ili pretrage na internetu, mogli biste da upitate za savet medicinskog eksperta koji je zapravo avatar. Nova aplikacija razvijena je za upotrebu na pametnim telefonima i pomoću nje možete da postavljate pitanja virtuelnom lekaru o različitim medicinskim stanjima i tretmanima.

Kardiolog Lesli Sakson ne može da bude svugde ali možda u skorijoj budućnosti, njen digitalni avatar može.

Sakson je izvršna direktorka Centra za kompjuterizovanje tela univerziteta Južne Kalifornije, koji je razvio novu aplikaciju pod nazivom Dokon.

Pacijenti mogu da postavljaju pitanja avataru doktorke Sakson koristeći aplikaciju na svojim pametnim telefonima. Za lekare, Dokon bi mogao da omogući više vremena da se fokusiraju na pacijente sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

“Za nekoliko godina, 80 odsto zdravstvene zaštite koja se sada obavlja u lekarskim ordinacijama, tokom zakazanih poseta, kada su lekar i pacijent u istoj prostoriji, to više neće postojati.”

Zato bi aplikacija mogla da bude veoma važna za pacijente koji žele medicinsku informaciju od lekara kojeg već poznaju i kojem veruju.

“Mogu redovno da ažuriram svoju virtuelnu osobu, da je poboljšam. Inače bi morali da pravimo veliki broj video snimaka. Ali na ovaj drugi način, mogu zapravo da upoznam vas i vašu bolest tokom vremena.”

Kompjuterski naučnik Ari Šapiro skenira sebe kako bi pokazao na koji način pravi avatar doktorke Sakson. On veruje da bi pacijenti trebalo da uspostave bolju vezu sa svojim digitalnim lekarom time što bi pokazali izraze lica i pokrete.

“Prikazivanje izgleda lekara takvi kakvi su i kako se izražavaju bilo bi veoma važno, za razliku od recimo, dobijanja medicinskog saveta ili informacije od crteža lekara za koji možda nećete osećati da je legitiman.”

Doktorka Sakson se nada da će senzori na pametnim telefonima prikupljati dragocene medicinske podatke koji bi pomogli u tretiranju pacijenata koji imaju medicinska stanja kao što su aritmija ili neredovni otkucaji srca.

“Na taj način, ja uhvatim vašu aritmiju kada se dogodi, na telefonu sa mesta na kojem ste bili tog dana. Znaću koliko ste imali aktivnosti samo očitavanjem senzora.”

Sakson očekuje da će digitalni lekari postati glavna komponenta lične zdravstvene zaštite.

XS
SM
MD
LG