Linkovi

Tojota ipak na prvom mestu


Tojota je prošle godine prodala blizu 8 i po miliona vozila
Tojota je prošle godine prodala blizu 8 i po miliona vozila

Japanska automobilska korporacija Tojota saopštila je da je ukupna prodaja njenih automobila porasla prošle godine, što joj je omogućilo da sa malom razlikom prevaziđe svog glavnog rivala, američki Dženeral motors, i ostane najveći proizvođač vozila u svetu.

Prema današnjem saopštenju, Tojota je 2010. godine prodala 8 miliona i 420 hiljada vozila, odnosno 8 odsto više nego prethodne godine, što znači da se korporacija oporavila od masovnog opoziva 2009. godine koji joj je narušio ugled, posebno u Sjedinjenim Državama.

Dženeral motors je takođe izvestio o prošlogodišnjoj prodaji od 8 miliona i 390 hiljada vozila, što je samo nešto manje od Tojote, ali 12 odsto više u odnosu na rezultate iz 2009. godine. Dži-em kaže da je rast zabeležen zahvaljujući prodaji u Kini, gde je broj prodatih vozila porastao za 29 odsto, na 2 miliona i 350 hiljada. Dži-em je prvi proizvođač koji je u jednoj godini prodao u Kini više od 2 miliona vozila.

Tojota kaže da je prošle godine u Kini prodala 846 hiljada vozila - znatno manje od Dži-ema, ali ipak 19 odsto više nego 2009. Kina je najveće svetsko tržište za automobilsku industriju.

XS
SM
MD
LG