Linkovi

Federalni sud: Nema dovoljno dokaza o povezanosti autizma i vakcina


Autizam je neurološki poremećaj koji pogađa sposobnost osobe da komunicira sa drugima
Autizam je neurološki poremećaj koji pogađa sposobnost osobe da komunicira sa drugima

Već decenijama neki roditelji, istraživači i lekari raspravljaju o mogućoj vezi autizma i vakcina koje sadrže konzervans pod nazivom timerosal. Hiljade roditelja sa autističnom decom podnelo je tužbe sudu kada se kod njihove dece razvio autizam posle vakcinacije. Medjutim, američki Federalni sud presudio je da nema dovoljno dokaza o toj vezi.

Odluka suda predstavlja udarac za više od 5 hiljada porodica koje tvrde da je živa u timerosalu izazvala autizam kod njihove dece. Autizam je složeni neurološki poremećaj koji pogadja sposobnost osobe da komuniciraju sa drugima. Tretmani su često veoma skupi. Da bi dobile novčanu nadoknadu od vlade, porodice su morale da dokažu da je timerosal u vakcinama izazvao autizam kod njihove dece. Rebeka Estep iz San Dijega ima autističnog sina od 12 godina. Ona je jedan od roditelja koji su pomogli da njihov slučaj stigne do federalnog suda.

Bila sam razočarana ali ne iznenadjena. Sud pred kojim se sudi o vakcinama je deo sistema u kojem vladini advokati brane vladin program koristeći nauku koju finansira vlada, o čemu odlučuju vladine sudije. Mislim da ta deca nisu imala mnogo šansi."

Sud je objavio 600 stranica nalaza i saopštio da nema jasnih dokaza koji povezuju timerosal sa autizmom. Medjutim, grupe koje se bore protiv vakcine odbacuju nedavnu odluku suda. Ispitivanje javnog mnjenja na nacionalnom nivou navodi da svaki četvrti roditelj u Sjedinjenim Državama veruje da vakcine koje sadrže timerosal uzrokuju autizam kod zdrave dece kao i da je svaki osmi roditelj odbio najmanje jednu preporučenu dozu vakcine.

Svaki četvrti roditelj u SAD veruje da pojedine vakcine izazivaju autizam
Svaki četvrti roditelj u SAD veruje da pojedine vakcine izazivaju autizam

To nije iznenadjujuće, kaže Artur Alen autor knjige „Vakcina“, koja se bavi pitanjem vakcina i kontroverzi oko njih.

„Na neki način, rasprave kao što je ova nikada ne prestaju. Kao što i dalje postoje ljudi koji veruju da je fluor u vodi za piće vladina zavera."

Doktor Pol Ofit iz Dečje bolnice u Filadelfiji kaže da je vreme da se krene dalje kako bi se ustanovio pravi uzrok autizma.

„Mislim da bi odluka suda trebalo da donese olakšanje roditeljima koji su konačno ostavili po strani mišljenje da je vakcina bila problem. Sada bi trebalo da usmerimo našu pažnju na stvarni uzrok ili uzroke autizma.“

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da autizam pogadja skoro 1 odsto dece u Sjedinjenim Državama. Neki povezuju autizam sa godinama majke, drugi sa genom autizma, dok neka istraživanja okrivljuju zagadjivače prirodne sredine. Uprkos nekim značajnim studijama o autizmu, ne postoji utvrdjeni lek ili tretman, mada stručnjaci navode da odredjene terapije i obrazovni pristupi mogu da umanje teškoće povezane sa tim poremećajem.

XS
SM
MD
LG