Linkovi

Negativne reakcije iz Rusije na Končitu Vurst


Austrijski transvestit, Končita Vurst sa nagradom za pobedničku pesmu Evrovizije
Austrijski transvestit, Končita Vurst sa nagradom za pobedničku pesmu Evrovizije

Ishod izbora za pesmu Evrovizije izazvao je negativne reakcije u Rusiji i pojačao tenzije u Evropi, već visoke zbog krize u Ukrajini.

Tradicionalno takmičenje u pevanju, prema procenama, prati oko 180 miliona ljudi u 45 zemalja. Ovogodišnji pobednik izazvao je snažne reakcije.

Austrijski transvestit, Končita Vurst - pevač koji je izveo svoj hit “Rise like a Phoenix” u haljini sa šljokicama ali sa bradom – pobedio je muzičare iz 25 drugih evropskih zemalja na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Kopenhagenu u nedelju.

"Ovo je pobeda ne samo za mene nego i one ljude koji veruju u budućnost koja funkcioniše bez diskriminacije i koja je zasnovana na toleranciji i poštovanju", poručio je Vurst.

Mnogi su ove reči protumačili kao kritiku na račun Rusije. Prošle godine, ruska vlada uvela je zakone protiv “homoseksualne propagande.” U Moskvi je izražena neverica zbog pobede Končite Vurst.

"Ovo je neverovatno užasno. Pokazuje koliko kult homoseksualnosti cveta u Evropi. Po mom mišljenju, to je strašno i ne daj Bože da taj trend dodje ovde. Ne smem da zamislim šta bi se dogodilo da se tako nešto desi u Rusiji", kaže ruski student, Aleksandar Sergejev.

Rusija je osvojila sedmo mesto na takmičenju, ali su brojni gledaoci u publici zviždali njenim izvodjačima. Ruski žiri dodelio je sve svoje glasove bivšim sovjetskim republikama.

U noćnim klubovima u Stokholmu, posetioci su hvalili članove evropskih žirija zato što su izabrali Končitu Vurst.

"Oni su na dobar način predstavljali svoju zemlji i očigledno izneli politički stav učinivši ovu pesmu i njenog izvodjača ključnom figurom u političkoj klimi koju danas imamo u Evropi. Tako da – jeste, prava pesma je definitivno pobedila", smatra Ras Andrea.

Politička klima u Evropi je sve više neprijateljska. Rusko pripajanje Krima od Ukrajine u martu oštro su osudili Evropa i Zapad, koji takodje krive Moskvu za sadašnje nemire u istočnoj Ukrajini. Kremlj poriče da je umešan u te dogadjaje.

Kada je ruski dirigent Valerij Gergijev – istaknuti pristalica predsednika Putina – održao koncert u Londonu u nedelju, tridesetak demonstranata održalo je kratak protest kada je on izašao na scenu. Medju njima je bio aktivista za ljudska prava Piter Tečel.

"Mislimo da je veoma važno da se Valerij Gergijev prozove zbog svoje podrške predsedniku Putinu, svoje podrške ruskom anti-gej zakonu i odobravanja ruskih poteza u Ukrajini. Bilo bi pogrešno dozvoliti mu da nastupi a da niko ne izrazi protivljenje tome", poručio je Tečel.

Iako se po svemu sudeći Rusija suočava sa početkom negativnih reakcija u evropskoj kulturi, jedan podatak je iznenadio – i Rusija i Ukrajina su glasale jedna za drugu na takmičenju za pesmu Evrovizije.
XS
SM
MD
LG