Linkovi

Oslobođena Aung San Su Ći


Pro-demokratska liderka Aung San Su Ći se pozdravlja sa pristalicama ispred svoje kuće iz koje je slobodno išetala prvi put posle više od decenije pritvora, 13. novembar 2010.
Pro-demokratska liderka Aung San Su Ći se pozdravlja sa pristalicama ispred svoje kuće iz koje je slobodno išetala prvi put posle više od decenije pritvora, 13. novembar 2010.

Liderka burmanske opozicije Aung San Su Ći izašla je danas slobodna iz kućnog pritvora, uz oduševljenje na hiljade svojih pristalica i brojnih svetskih lidera koji su hvalili njenu decenijama dugu borbu protiv vojne vlasti u Burmi.

Aung San Su Ći je sa osmehom na licu mahala masi koja se okupila ispred njene kuće na obali jezera u Rangunu. Mnogi od njenih pristalica nosili su majice na kojima je bila njena slika i potpis "Mi smo uz Aung San Su Ći".

Govoreći kratko na svom maternjem jeziku, Su Ći je poručila da "ako smo ujedinjeni, možemo da postignemo cilj" i pozvala prisutne da sutra dođu u sedište njene političke stranke, gde će održati govor.

Američki predsednik Barak Obama jedan je od svetskih lidera koji su pozdravili oslobađanje dobitnice Nobelove nagrade za mir, poručivši da mu je je ona oduvek bila heroj. Obama je istakao da je Aung San Su Ći "izvor inspiracije" za svakog ko se bori za ljudska prava, ne samo u Burmi, već i širom sveta.

Dok se masa od jutros okupljala ispred njene kuće u isčekivanju oslobođenja, vojni zvaničnici došli su na njena vrata i pročitali naredbu o ukidanju kućnog pritvora. Tako je okončana poslednja u nizu restriktivnih mera, koje su liderku burmanske opozicije držale izvan javnog života ukupno 15 od poslednje 21 godine. Njena Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo je pobedila na izborima u Burmi pre dve decenije, ali je vojna hunta odbila da joj dozvoli da preuzme vlast.

Aung San Su Ći pozvala je na bojkot prošlonedeljnih izbora, koje mnogi zapadni lideri i aktivisti za ljudska prava smatraju nameštenim i vide kao pokušaj vojne hunte da predstavi svoju kontinuiranu vlast kao civilnu. Stranka koju podržava vojska već je proglasila pobedu u oba doma parlamenta. A na jezeru, kako je 65-godišnja žena, u Burmi poznata i po nadimku "Dama", oslobođena tako je policija uklonila svoje barikade i napustila tu oblast.

XS
SM
MD
LG