Linkovi

Su Ći u britanskom parlamentu


Burmanska prodemokratska liderka održala istorijski govor u britanskom parlamentu
Burmanska prodemokratska liderka održala istorijski govor u britanskom parlamentu
Legendarni borac za demokratiju u Burmi Aung San Su Ći održala je istorijski govor u britanskom parlamentu, pošto se prethodno sastala sa premijerom Dejvidom Kameronom.

Dobitnica Nobelove nagrade održala je govor u istorijskom Vestminsterskom holu iz 11. Veka, tokom svoje prve posete Britaniji od kako je napustila tu zemlju pre 24 godine, i postala lider burmanskog pro-demokratskog pokreta. Aung San Su Ći je rekla da je vreme da se ponovo uspostavi istinska demokratija u Burmi, dodavši da ako se stvari ne odrade kako treba, mogu da prođu decenije pre nego što se toj zemlji ukaže nova prilika.

Aung San Su Ći je pohvalila reforme koje se odigravaju pod predsednikom Teinom Seinom, ali je naglasila da bez „jakih institucija, taj proces neće biti održiv“.

Ona je apelovala na Britaniju da razmotri šta može da učini kako bi pomogla izgradnju institucija, neophodnih u cilju podrške parlamentarne demokratije u njenoj zemlji.
Aung San Su Ći, koja je najveći deo poslednje dve decenije provela u pritvoru, dok je Burmom vladala vojna hunta, sastala se ranije danas sa premijerom Kameronom u njegovoj zvaničnoj rezidenciji u ulici Dauning, broj 10.
Njih dvoje su se takođe sreli u Burmi, u aprilu, kada je premijer Kameron najavio da će ukinuti sankcije toj zemlji, povodom nedavnih političkih reformi. Britanska vlada danas je najavila da će burmanski predsednik Tein Sein tokom narednih meseci doputovati u u London, i razgovarati sa premijerom Kameronom.
XS
SM
MD
LG