Linkovi

Robot Asimo napunio 10 godina


Asimo sa dirigentom Simfonijskog orkestra u Detroitu
Asimo sa dirigentom Simfonijskog orkestra u Detroitu

U svetu najpopularniji čovekoliki robot proslavio je u nedelju deseti rođendan. Eksperimentalni android japanske kompanije Honda, zvani Asimo, mnogo toga je naučio i uvežbao tokom protekle decenije.

Robot Asimo konstruisan je kao eksperimentalna platforma za testiranje komponenti. Shvativši kolika je njegova marketinška vrednost, kompanija Honda ubrzo ga je pretvorila u jednu od centralnih atrakcija za promovisanje sopstvenog imidža. Asimo i njegovi dvojnici obilaze svet oduševljavajući gledaoce svojim veštinama u koje sada pored plesa spada i dirigovanje simfonijskim orkestrom.

Ime Asimo je u stvari skraćenica za Advanced Step in Innovative Mobility - u prevodi napredni korak u inovativnoj pokretljivosti - ali je takođe igra sa japanskom rečju "noge". Robot je visok metar i 30 centimetara, težak 54 kilograma i može da trči brzinom od 6 kilometara na sat. Vilijam de Brejkelir je menadžer za korporativne komunikacije u evropskom odeljenju kompanije Honda motor.

"Odlučili smo da sagradimo čovekolikog robota jer živimo u okolini koju smo prilagodili sebi i zato što smo smatrali da će nam mašina nalik na nas dati mnogo bolje rezultate", rekao je Brejkelir.

Predsednik kompanije "Honda motor" rukuje se sa Asimom
Predsednik kompanije "Honda motor" rukuje se sa Asimom

Jedan od najtežih problema za inženjere bilo je koračanje uz održavanje ravnoteže. Tako je 1986. godine nastao prvi robot EO. Postepenim usavršavanjem razvijeni su roboti P1 1993, P2 1996 i P3 1997. Asimo je sastavljen 31. oktobra 2000. godine, a javnost ga je prvi put videla 20. novembra. Hondini inženjeri nastavili su sa usavršavanjem i Asimo je bio sve bolji. 2002. ugrađen je sistem za uočavanje i prepoznavanje ljudskih likova.

2004. rešen je veliki elektromenahički problem - trčanje. Najveća teškoća je bila u tome što je relativno teška mašina u jednom trenutku morala da bude sa obe noge u vazduhu, da se dočekuje na jednu nogu i da pritom održava ravnotežu. Prošle godine ostvaren je novi proboj - Asimo je naučio da tumači promene u protoku krvi kroz mozak kada osoba ispred njega zamišlja četiri jednostavne radnje - podizanje desne ili leve ruke, trčanje i žvakanje.

U promotivnom snimku osoba sa specijalnom kacigom sedela je mirno ali je zamišljala da podiže desnu ruku. Asimo je pročitao te signale i u odgovor podigao sosptvenu desnu ruku. Na platformi Asimo istraživači Honde nameravaju da zasnuju robote koji bi mogli da pomažu ostarelim licima ili školskoj deci kada prelaze preko ulice. Japanska vlada vrši pritisak na kompanije i istraživače da robotiku učine jednim od stubova japanske privrede.

XS
SM
MD
LG