Linkovi

Tešnje veze azijskih ekonomskih sila


Južno korejska predsednicaPark Geun-hjue, japanski premijer Šinzo Abe i kineski premijer Li Kečiang, Seul, 1. novembar, 2015.
Južno korejska predsednicaPark Geun-hjue, japanski premijer Šinzo Abe i kineski premijer Li Kečiang, Seul, 1. novembar, 2015.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana su se složili da nastave godišnje trilateralne samite, ostavivši po strani tekuće sporove i ozlojedjenosti koji su trajale decenijama.

Južno korejska predsednica Park Geun Hje danas je u Seulu bila domaćin japanskom premijeru Šinzo Abeu i kineskom premijeru Li Kečiangu na prvom trilateralnom samitu moćnih, azijskih, ekonomskih sila još od 2012. Ti sastanci su bili obustavljeni zbog nevoljnosti Abea da prizna da je njegova zemlja izvršila brutalnu okupaciju korejskog poluostrva u prvoj polovini dvadesetog veka posebno seskualno porobljavanje korejskih žena od strane japanskih snaga kao i uzavrelog teritorijalnog spora izmedju Tokija i Pekinga zbog grupe ostrva u Istočnom Kineskom moru.


Predsednica Park je rekla da su ona Abe i Li obećali da će nastaviti saradnju "u duhu jasnog suočavanja sa istorijom i unapredjenja ka budućnosti."


Lideri su se složili da ubrzaju pregovore o trilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini i ponovo potrvrdili nastojanja da ožive već dugo zastale pregovore o nuklearnom razoružavanju sa Severnom Korejom. Predsednica Park će sutra održati sednicu licem u lice sa Abeom, što će biti prvi susret dvoje lidera od kako je ona došla na vlast 2013.

XS
SM
MD
LG