Linkovi

Manje firme vide budućnost u Aziji


Novootvoreni restoran Smouking Džo služi autentični američki roštilj u Džakarti u Indoneziji.
Novootvoreni restoran Smouking Džo služi autentični američki roštilj u Džakarti u Indoneziji.

U mnogim azijskim zemljama, nastavlja se postojani ekonomski rast, ali multinacionalne korporacije nisu jedine koje istražuju mogućnosti u Aziji. Ekonomsko usporavanje u Sjedinjenim Državama i Evropi, i sve jača srednja klasa u Indoneziji i drugim zemljama, navode čak i neke manje firme da šire svoje poslovanje na azijskoj strani Pacifika.

Svečano otvaranje restorana „Roštilj kod Smouking Džoa“...kompletno sa rok grupom i paradom manekena, treba da proširi glas o ovom novom otmenom lokalu u Džakarti. Za Džoela Rozela, osnivača i glavnog kuvara „Smouking Džoa“, ova raskošna svečanost je dobar početak za njegov prvi poslovni poduhvat van Sjedinjenih Država.

Rodio sam se u Sjedinjenim Državama. Ceo život sam proveo u Sjedinjenim Državama. Naravno, putovao sam po inostranstvu, ali nikada nisam bio u Aziji. Međutim, ovde se osećam kao kod kuće“, kaže Rozel.

Rozelova odluka da proširi delatnost u Aziji, u skladu je sa trendom koji su započeli veliki investitori. Bogati prirodni izvori u Indoneziji, naročito uglja, nafte i gasa, nastavljaju da privlače većinu stranih investicija. Relativno niske plate u zemlji i stabilna politička situacija, takođe ohrabruju pojedine međunarodne kompanije da prošire industrijske operacije.

Međutim za Rozela, koji ima četiri restorana u Sent Luisu u državi Mizuri na američkom Srednjem zapadu, ti makroekonomski pokazatelji nisu ono što ga je navelo da krene u Aziju. Umesto toga, ukazala mu se prilika. Biznismen iz Indonezije je sa suprugom poslovno doputovao u Sent Luis i prvi put večerao u „Smoking Džou“. Večera je bila sjajna.

Poručio sam mešano meso, svinjska rebarca, biftek, prženi krompir, sve redom. A Džo mi je čak doneo i ćuretinu...“, priča Sami Bolung.

„Svake večeri narednih pet dana, dolazili su u ‘Smouking Džo’ i počeli detaljnije da se raspituju“, dodaje Rozel.

Iz toga je proizašlo američko-indonežansko partnerstvo.

Ipak, uprkos uspehu ovakvih manjih zajedničkih poduhvata, američki ambasador u Indoneziji, Skot Marsijel, kaže da neke američke kompanije i dalje oklevaju da investiraju u Indoneziji.

Da budem otvoren, i dalje postoje određene strepnje. Oni gledaju, mislim da je to izveštaj Svetske banke o poslovanju, uslove za obavljanje posla. Otvoreno rečeno, Indonezija je u tome prilično nisko rangirana.“

Neki finansijski analitičari kažu da investitore i dalje brinu korupcija, komplikovani propisi i ograničavanje stranog vlasništva u Indoneziji.

Rozel kaže da je njegovo iskustvo pozitivno. On optimistički veruje da će njegov specijalni roštilj i autentično sporo pripremanje mesa, steći popularnost u Aziji.

Dopada mi se to što ovde imam potpuno drugačiju grupu ljudi koji, najvećim delom, nikada nisu probali američki roštilj pripremljen na pravi način.“

Rozel i Bolung već prave planove za otvaranje restorana „Smouking Džo“ na Baliju, u Singapuru i Tajvanu.

XS
SM
MD
LG