Linkovi

Poplave i dalje prete Tajlandu


Tajlandski vojnici pomažu tokom nezapamćenih poplava u toj zemlji.
Tajlandski vojnici pomažu tokom nezapamćenih poplava u toj zemlji.

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra je danas optimistički izjavila da prestonica neće pretrpeti dodatna razaranja posle najteže poplave u proteklim decenijama. Ona je apelovala na zemljake da imaju poverenje u sposobnost vlade da se izbori sa poplavama, i pored toga što su pojedini nasipi u Bangkoku i danas popustili.

Severni delovi grada su juče potopljeni, kao i otprilike trećina okolnih područja. Očekuje se da visoka plima do sutra nastavi da potiskuje vodu iz Tajlandskog zaliva prema koritu reke Čao Praja. Zgrade u centru grada su okružene vrećama sa peskom, ali se na području oko čuvene Grand palas i drugih turističkih odredišta, voda iz reke izlila do članaka.

Desetine hiljada stanovnika su pobegle na splavovima od bambusa, kamionetima i vojnim kamionima, ili pešice, prema višem terenu na jugu. U poplavama koje su počele još u julu – najgorim u proteklih 50 godina – već se udavilo oko 380 osoba. Materijalna šteta tek treba da se proceni. Premijerka Jingluk je u jučerašnjoj radio poruci rekla da će voda narednih dana početi da se povlači. U centralnom regionu zemlje, vodostaj već opada.

XS
SM
MD
LG