Linkovi

ASEAN: Razgovori o sporu u Južnom kineskom moru


Nejpjito, Burma 11. novembar 2014.
Nejpjito, Burma 11. novembar 2014.

Članice ASEAN-a su sve više zabrinute zbog kineskih brodova koji – po rečima američkih zvaničnika – svojim ponašanjem doprinose eskalaciji tenzija u spornim teritorijalnim vodama ...

Lideri na samitu Saveza država Jugoistočne Azije, ASEAN-a, ostvariće, po svemu sudeći, napredak u pogledu dugotrajnih teritorijalnih sporova u Južno kineskom moru.

Na sastanku ovog bezbednosnog foruma pre tri meseca, deset članica ASEAN-a apelovale su da se što pre usvoji obavezujući "kodeks ponašanja". Bez obzira što ovog puta možda neće biti ostvaren kompletan prodor, predstavnik predsednika zemlje domaćina je izjavio za Glas Amerike da su svi lideri istakli svoju predanost brzom rešavanju tog pitanja.

"Očekujemo da će posle sastanka sve zainteresovane zemlje da se saglase u vezi procesa primene 'kodeska ponašanja'", kaže Je Htut, ministar informacija Burme.

Članice ASEAN-a su sve više zabrinute zbog kineskih brodova koji – po rečima američkih zvaničnika – svojim ponašanjem doprinose eskalaciji tenzija u spornim teritorijalnim vodama.

Vijetnam i Filipini su članice ASEAN-a koje izražavaju najveću zabrinutost.

Generalni sekretar ASEAN-a, dugogodišnji vijetnamski diplomata, potvrdio je to u izjavi za Glas Amerike.

"Uočavamo jaz između političke predanosti i stvarne akcije, odnosno stvarne situacije na moru. To je izazov koji se mora prevazići", smatra Le Luong Min, generalni sekretar ASEAN-a.

Nije potpuno jasno da li će sporazum o "kodeksu ponašanja" uopšte moći da se postigne kada, pro-kineski orijentisana Malezija, bude na čelu rotirajućeg predsedništva ASEAN-a, iduće godine.

I kao što je to istakao prethodni generalni sekretar ASEAN-a, tempo akcije diktira najsporija članica pošto grupa donosi odluke na principu konsenzusa.

XS
SM
MD
LG