Linkovi

Prvi spomenik neznanim junacima u Americi


Prvi spomenik neznanim junacima u Americi
Prvi spomenik neznanim junacima u Americi

Istoričar Arlingtonskog groblja, Tom Šerlok, govori o prvom spomeniku podignutom na tom groblju posvećenom neznanim vojnicima poginulim u Građanskom ratu. Ilustrator i crtač ovdašnjeg lista Vašington Post, Petrik Rejnolds, iznosi još neke detalje.

“Septembra 1866. ovde na Arlingtonu, posvećen je spomenik grupi od dve hiljade stotinu jedanaest neznanih vojnika. Posle završetka Građanskog rata, ostaci vojnika su pronađeni u oblasti Rapahanok i obližnjim predelima u kojima su se vodile bitke u Virdžiniji. Ispod spomenika se nalazi veliki prostor u kojem su smešteni posmrtni ostaci vojnika koji su poginuli u borbama. Posmrtni ostaci vojnika su skupljani na ratištima u okolini Vašingtona, i pošto je Arlington bio najbliže državno vojno groblje, doneti su ovde, “ kaže Šerlok.

U okviru traganja za poginulima, pripadnici američke vojske su obilazili ratišta udaljena do oko 50 kilometara od Vašingtona, i skupljali posmrtne ostatke vojnika. Da nije preduzeta ta akcija, mnogi ni do danas ne bi bili pronađeni, kaže Šerlok, i dodaje da je spomenik bio zapečaćen i posvećen neznanim vojnicima.

“ Pošto se u vreme podizanja spomenika ništa nije znalo o genima ne zna se da li se radi o vojnicima Juga ili Severa, i sumnjam da će ikada biti preduzeto takvo ispitivanje, “ rekao je Šerlok.

Crtač Petrik Rejnolds navodi da su se pred kraj rata vodile neke važne bitke u okolini Vašingtona i da su mnogi vojnici ostali tamo gde su pali.

“ Da bi sprečili opasnost po zdravlje okolnih zajednica, lokalni meštani su iskopali plitke grobove, a u nekim slučajevima nekoliko vojnika bi sahranili u istoj grobnici, tako da su posle nekog vremena, njihove kosti bile izmešane, i niko nije znao da li se radilo o vojnicima Severa ili Juga. Ogromna rupa je iskopana na mestu gde se nekada nalazio ružičnjak supruge generala Lija. Rupa je iznutra cementirana, i podeljena u više delova, a u svaki taj deo pokopan je isti deo skeleta, lobanje u jednom, rebra u drugom, a kosti nogu u trećem. Na vrh rupe postavljen je ogroman spomenik u obliku sarkofaga, i time je prvi put na Arlingtonskom groblju odata počast vojnicima palim u borbi, “ rekao je Rejnolds.

Priču o prvom spomeniku na Arlingtonskom groblju, Rejnolds je objavio u listu Vašington Post.

XS
SM
MD
LG