Linkovi

Pronađen nov oblik života na zemlji


NASA je objavila snimak bakterija koje u svom DNK umesto fosfora imaju otrovni arsenik
NASA je objavila snimak bakterija koje u svom DNK umesto fosfora imaju otrovni arsenik

Naučnici američke Nacionalne agencije za aeronautička i svemirska istraživanja, skraćeno NASA, juče su objavili da su pronašli novu vrstu života kakva se do sada smatrala nemogućom. U jednom jezeru u Kaliforniji žive bakterije koje u svom DNK umesto fosfora imaju - arsenik. Naučnici kažu da to otkriće menja način na koji smo do sada razmišljali o živim bićima.

Snimak prikazan juče na konferenciji za štampu u NASI liči na gomilu krompirića. Ali reč je o mikrobima koji menjaju naše shvatanje života - kaže direktorka Odeljenja za astrobiologiju u NASA-i, Meri Vojtek.

"Ovo je ogromna stvar koja će zahtevati reviziju bar nekoliko pasusa u udžbenicima. Veliko otkriće", rekla je Meri Vojtek.

Mikrob nazvan GFAJ-1 ima u sebi arsenik, koji se do sada smatrao otrovnim za živa bića. Otkrila ga je astrobiolog NASA-e Felisa Volf-Sajmon, u saradnji sa naučnicima Univerziteta države Arizone.

"Svim živim bićima za koje znamo potrebni su ugljenik, vodonik, kiseonik, azot, sumpor i fosfor. Ti elementi su kritični za svačiji DNK. Ali ovaj organizam zamenio je fosfor arsenikom", rekla je Felisa Volf-Sajmon.

Bakterija je pronađena u jezeru Mono, u severnoj Kaliforniji, koje je tri puta slanije od mora i puno arsenika. Felisa Volf-Sajmon kaže da to znači da su na drugim planetama mogući i drugačiji oblici života.

"Kao biohemičar učila sam da su svi oblici života za koje znamo takvi. Ako postoji neki organizam koji je drugačiji, onda to otvara mogućnost postojanja života i drugde u svemiru", rekla je Felisa Volf-Sajmon.

Ali hemičar Stiven Bener, iz Fondacije za primenjenu molekularnu evoluciju, izneo je dozu opreznosti rekavši da je arsenik u određenim uslovima slaba karika u molekularnom lancu.

"Znamo da su relativno nestabilni i da se raskidaju, sa poluživotom reda nekoliko minuta. Kada pokušate da ubacite arsenik u molekul DNK i izložite ga stresu, brzo se raspada", kaže Bener.

Felisa Volf-Sajmon ističe da na svaku ljudsku ćeliju postoji deset mikroba i da stoga ovo otkriće stoji u vezi i sa našim organizmom i sa onim što se događa na drugim planetama.

XS
SM
MD
LG