Linkovi

Olbrajt: Mladić zaslužuje da mu se sudi


Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt
Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt

Medju brojnim reagovanjima na hapšenje Ratka Mladića, oglasila se i bivša američka državna sekretarka, Medlin Olbrajt.

"Ratko Mladić zaslužuje da mu se sudi i presudi. On je bio vojni komandant koji je naredio ubistvo hiljada ljudi i pokušao da razori bosansko društvo. Njegovo sudjenje trebalo bi da nas ponovo podseti na surovu realnost etničkog čišćenja i, nadam se, donese neku utehu preživelima. Mladić je hteo da postane osvajački heroj, ali je umesto toga živeo kao begunac u mraku, van javnog života i sada je suočen sa godinama u zatvoru. Pravda je izvršena. Činjenica da su ga srpske vlasti uhapsile jeste dobar znak. Demokratija u usponu pomaže zemlji da se suoči sa sopstvenom prošlošću", rekla je Medlin Olbrajt.

Stavridis: Zatvaranje mračnog poglavlja

"Hapšenje Ratka Mladića pomaže da se zatvori mračno poglavlje istorije Balkana, i otvara put svetlijoj budućnosti. Oduševljen sam zbog tog dogadjaja", izjavio je za Glas Amerike vrhovni vojni komandant NATO-a, američki admiral Džejms Stavridis, koji ocenjuje da će hapšenje i sudjenje Mladiću pred Haškim tribunalom utrti put daljem napretku u celom regionu.

Robertson: Veliki trijumf za Tadića

Ovo je značajan dan za Srbiju, Balkan, ali i za NATO. Hapšenjem Mladića, koji ima toliko krvi na svojim rukama, završilo se prilično jadno poglavlje u evropskoj istoriji. Bilo bi svakako bolje da su i Mladić i Karadžić ranije bili uhvaćeni, ali posle rata štitili su ih mnogi koji su bili saučesnici u njihovim zlodelima. Međutim, mi smo rekli da će na kraju biti uhvaćeni i danas bi trebalo da svi budemo zadovoljni. Mislim da je ovo veliki trijumf i za predsednika Tadića, kojeg poznajem još iz vremena kada je bio ministar odbrane u postmiloševićevskoj Srbiji. On je dobar čovek, koji ima viziju za svoju zemlju. On želi posperitet i slobodu Srbiji i želi da je integriše sa Evropskom unijom. To nije moglo da se dogodi dok su ekstremistički elementi krili Mladića, koji je uostalom bio jedan od, ako ne i glavni arhitekta etničkog ubijanja, koje je ostavilo mrlju na čitavom tom prostoru. Sud u Hagu biće mnogo pravedniji prema njemu nego što je on bio prema žrtvama svog nedela“, kazao je Lord Džordž Robertson, bivši generalni sekretar NATO-a.

Hil: Zlločinci ne mogu da pobegnu

"Mladić je jedan od ratnih zločinaca kojima se mora suditi. Zadovoljan sam što su ga srpske vlasti uhapsile i očekujem da će Srbija sada ubrzano da se približi Evropskoj uniji. Tačno je da evro-atlantske integracije iziskuju rad i na drugim pitanjima, ali znam da je srpski narod spreman na to. Kao neko ko je proveo veći deo svoje karijere, čak i detinjstva, u Srbiji veoma sam zadovoljan hapšenjem. Međunarodni sistem pravde je komplikovan i ne želim da generalizujem, ali mislim da je apsolutno došlo vreme da zločinci mogu da beže, ali da ne mogu da pobegnu jer će kad tad biti izvedeni pred lice pravde," kaže bivši američki diplomata Kristofer Hil.

Volker: Uklonjena ozbiljna prepreka

Hapšenje Ratka Mladića pružiće ogromnu pomoć Srbiji da napreduje ka budućnosti, ocijenio je za Glas Amerike bivši ambasador Sjedinjenih Država u NATO-u i izvršni direktor Centra za transatlantske odnose Unverziteta „Džons Hopkins“, Kurt Volker.

„Činjenica da je uhvaćen i da će, prepostavljam, biti predat Haškom tribunalu, što je važan korak, izuzetna je. Mislim da će to pomoći Srbiji da otvori novo poglavlje. Takođe će imati značajan uticaj na integraciju Srbije u Evropsku uniju, koja se ne bi dogodila sve dok je Mladić bio na slobodi. Njegovo hapšenje sada otvara tu mogućnost, što je suštinska promjena. Tempo integracije Srbije će i dalje zavisiti od reformi na unutrašenjem planu i ostalih obaveza koje Evropska unija očekuje da članice ispune. Hapšenjem se međutim uklanja veoma ozbiljna prepreka i omogućuje Srbiji da nastavi proces integracija.“

Vilson: Veliki dan za Srbiju, BiH i svet

„Danas je veliki dan. To je veliki dan za Srbiju, veliki dan za Bošnjake i veliki dan za međunarodnu zajednicu. Važno je i to što međunarodna zajednica nije mogla da odustane od njegovog izvođenja pred lice pravde, jer ne može da se zaboravi da je odgovoran za smrt osam hiljada odraslih muškaraca i dečaka u Srebrenici i mnogih drugih širom Bosne. Međutim, čin njegovog hapšenja je važan i zato što omogućuje Srbiji da zatvaranjem jednog poglavlja sada usmeri svu pažnju na pridruživanje Evropi. Uklanjanje Mladića pomoćiće Srbiji ne samo na putu ka Evropi nego i u pogledu jačanja veza sa Sjedinjenim Državama. Mladićev odlazak iz korena menja debatu o Srbiji i njenoj budućnosti“, kazao je za Glas Amerike potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

XS
SM
MD
LG