Linkovi

Hamond: Blokada moreuza neće uspeti


Radnici u iranskoj rafineriji Azadegan, nekih 800 kilometara jugozapdno od Teherana
Radnici u iranskoj rafineriji Azadegan, nekih 800 kilometara jugozapdno od Teherana

Iranski zvaničnici poručili su da ih evropski embargo na uvoz nafte neće ugroziti, jer je potražnja za iranskom naftom velika pa se prodaja lako može preusmeriti ka drugim destinacijama, odnosno ka Aziji. Bila je to reakcija na jučerašnje saopštenje Evropske unije da je postigla saglasnost u pogledu embarga na kupovinu iranske nafte.

Evropska unija bi trebalo da usvoji najavljene mere krajem ovog meseca. Stejt department je pozdravio vest iz Brisela.

“I druge zemlje treba da učine isto da bi se zategla omča oko iranske ekonomije”, rekla je predstavnica Stejt Departmenta Viktorija Nuland.

SAD su još prošle nedelje uvele dodatne sankcije Iranu, uključujući embargo na poslovanje sa Centralnom bankom te zemlje.

Međutim, Kina, koja je najveći trgovinski partner Irana, oštro se protivi novim sankcijama. Peking je juče istakao da se protivi, kako je rečeno, “uzdizanju domaćeg zakona iznad međunarodnog prava, kao i unilateralnom zavođenju sankcija pojedinim zemljama”.

Teheran je prošle nedelje zapretio da će u slučaju zavođenja totalnog zapadnog embarga na iransku naftu izvršiti blokadu Ormuškog moreuza. Pentagon je uzvratio da to neće tolerisati.

Tome se pridružio i britanski sekretar za odbranu Filip Hamond, koji se trenutno nalazi u poseti Vašingtonu.

“Prisustvo naše i drugih savezničkih mornarica u Zalivu, koje naši regionalni partneri podržavaju, bitno je za održavanje Ormuškog moreuza otvorenim za trgovinu. Svaki pokušaj Irana da zatvori moreuz bio bi neuspešan”, rekao je Hamond.

Britanski zvaničnik naglasio je da se njegova zemlja zalaže za jačanje pritiska, kako bi Iran pristao na pregovore o rešavanju spora u vezi sa svojim nuklearnim programom. Međutim, Hamond je dodao da se njegova vlada odlučno protivi bilo kakvom vojnom predupređivanju iranskih nuklearnih ambicija, jer se to kosi sa britanskom politikom “pritiska i angažmana sa Teheranom”.

XS
SM
MD
LG