Linkovi

Španski krastavci izgleda nisu krivi


Gnevni španski poljoprivrednici zasuli su u znak protesta nemački konzulat u Valensiji svojim proizvodima
Gnevni španski poljoprivrednici zasuli su u znak protesta nemački konzulat u Valensiji svojim proizvodima

Dok naučnici još tragaju za izvorom potencijalno smrtonosnog soja bakterije ešerihija koli, do koje je umrlo najmanje 18 a razbolelo se na stotine Evropljana, Svetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost od samostalne upotrebe antibiotika i drugih lekova.

Umesto toga, pomenuta agencija Ujedinjenih nacija poziva obolele da odmah potraže lekarsku pomoć jer opasna bakterija može da izazove akutno otkazivanje funkcija bubrega čak i kada se simptomi bolesti povuku.

Nemačka zdravstvena agencija danas je upozorila da ne treba jesti svež paradajz, krastavce i zelenu salatu, posebno na severu Nemačke, ali je priznala da pravi izvor bakterija nije utvrđen.

Slučajevi infekcije pronađeni su u 12 zemalja, iako su mnogi od njih povezani sa severnom Nemačkom. Nemački zvaničnici prvobitno su pogrešno okrivili povrće iz Španije kao izvor smrtonosne zaraze, što je izazvalo oštre rekacije španskih funkcionera.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pristala je da se založi za odobravanje finansijske pomoći španskim poljoprivrednicima čiji izvoz je naglo opao. Ali, kako kriza još nije rešena, Rusija je saopštila da uvodi zabranu na uvoz svežeg povrća iz Evropske unije, što je Unija nazvala "nesrazmernom" merom.

Šef predstavništva Evropske unije u Rusiji, Fernando Valenzuela, rekao je da je ta odluka Moskve u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, u koju Moskva želi da se učlani. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da "neće da truje Ruse" da bi se ponašao u skladu sa propisima Svetske trgovinske organizacije.

XS
SM
MD
LG