Linkovi

Nova ešerehija koli napada bubrege


Bolnica u Hamburgu, u Nemačkoj, u kojoj su neki od pacijenata zaraženi novom bakterijom ešerehije koli
Bolnica u Hamburgu, u Nemačkoj, u kojoj su neki od pacijenata zaraženi novom bakterijom ešerehije koli

U najnovijoj epidemiji ešerihije koli u Evropi umrlo je najmanje 20 ljudi, dok je zaraženo više hiljada. Pojavila se na severu Nemačke u Hamburgu i skoro svako ko se zarazio živi ili je oboravio u Nemačkoj. Lekari iz Svetske zdravstvene organizacije naveli su da ova vrsta bakterije ešerihija koli nije do sada povezivana sa oboljevanjem ljudi.

Naučnici širom sveta trude se da prikupe informacije o toj retkoj vrsti ešerihije koli zato što je veoma smrtonosna. Portparolka Evropske komisije Pia Arenkilde Hansen objašnjava.

„I dalje smo u fazi prikupljanja informacija i dajemo puni prioritet stvaranju potpune slike zaraze, tragamo za izvorom kako bi uklonili bakteriju iz lanca ishrane.“

U Nemačkoj, zdravstveni zvaničnici upozorili su gradjane da izbegavaju konzumiranje sveže salate, paradajza i krastavaca zato što bi mogli da budu zaraženi bakterijom. Doktor Frenk Esper je stručnjak za infektivne bolesti u univerzitetskoj bolnici u Klivlendu.

„Ono što se trenutno događa u Nemačkoj je da se pojavio veoma loš soj ešerihije koli koji proizvodi viro-toksin. Ta bakterija stvara otrov koji ulazi u krv i u nekim od najtežih slučajeva može da zaustavi rad bubrega.“

Većina vrsta ešerihije koli su bezopasne i žive u crevima ljudi i životinja. Ali neke od njih mogu da izazovu jake grčeve i dijareju sa krvarenjem. Ova vrsta može da putuje kroz krvotok i napadne bubrege ili izazove moždani udar. Svetska zdravstvena organizacija pozvala je gradjane koji veruju da su zaraženi da odmah zatraže lekarsku pomoć i upozorila na neadekvatnu upotrebu antibiotika i drugih lekova. Doktor Tomas Telman iz Klivlendske klinike kaže da je teško ustanoviti da li pacijent ima smrtonosnu vrstu ešerijihe koli ili se radi o mnogo lakšoj infekciji.

„Ono sa čime morate da budete oprezni je tretiranje nečega kao što je ovo, agresivno uz pomoć antibiotika.“

Studije su nagovestile da tretiranje takvih infekcija antibioticima može zapravo da uveća šanse za oboljenje bubrega. Doktor Telman kaže da su najbolji način mere predostrožnosti. Najvažnije je redovno pranje ruku, pažljivo ispiranje povrća i voća, kao i kuhinjskog pribora koji bi mogli da koristite prilikom njihovog pripremanja.

XS
SM
MD
LG