Linkovi

Mladić odbio da se izjasni o optužnici


Ratko Mladić tokom današnjeg pretresa u Međunarodnom sudu za ratne zločine, u Hagu
Ratko Mladić tokom današnjeg pretresa u Međunarodnom sudu za ratne zločine, u Hagu

Bivši komandant vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, prvi put se danas pojavio pred sudom Ujedinjenih nacija za ratne zločine, ali je odbio da se izjasni o, kako je rekao, "gnusnim" optužbama za genocid.

Mladić je danas pred sudski većem sastavljenim od troje sudija rekao da je "branio svoj narod i svoju zemlju" tokom borbi 1990-tih godina, posle raspada bivše Jugoslavije. On je dodao da će mu biti potrebno "više od mesec dana" da pročita "monstruozne reči" u optužnici.

Mladić je rekao sudu da je teško bolestan, da nije pročitao optužnicu i da mu je potrebno “još malo vremena” da razmisli o tim optužbama.

"Gospodine Ori, vi ste malo stariji čovek od mene. Ja bih želeo da dobijem ovo što ste pročitali ove gnusne optužbe protiv mene, da to dobro pročitam, razmislim, sa mojim advokatima, jer meni treba više od mesec dana da te monstruozne reči koje nikad nisam ni čuo što su u optužnici stavljene – ja to nisam nikada ni čuo niti mogu to da shvatim da je to tako”, izjavio je Mladić.

Ratko Mladić je optužen da je stojao iza masakra u Srebrenici, 1995. godine, u kome je ubijeno 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka, kao i za 44 meseca dugu opsadu Sarajeva, tokom koje je poginulo 10 hiljada ljudi.

Povremeno tiho a povremeno žestoko, Mladić je rekao sudijama da ne želi da "i jedno slovo ili rečenica" optužnice budu pročitani u sudu. Međutim, predsedavajući sudija Alfons Ori ignorisao je taj zahtev i pročitao svih 11 tačaka optužnice protiv Mladića.

68-godišnji bivši general rekao je sudijama da je "ozbiljno bolestan" i tražio da se pretres nastavi iza zatvorenih vrata, kako bi sa sudijama mogao da razgovara o zdravstvenim pitanjima bez prisustva televizijskih kamera. Kada je sednica ponovo otvorena za javnost Mladić je rekao da ne želi da mu stražari pomažu dok hoda osim ako sam ne bude to zatražio.

Sudija Ori odredio je da se sledeći pretres održi 4. jula, kada će Mladić biti obavezan da se izjasni po optužnici. Ako i tada odbije da to učini automatski će u zapisnik biti uneto da se ne oseća krivim.

Ako bude proglašen krivim on bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Uoči pretresa, Mladićev advokat koga je odredio sud Aleksandar Aleksić, rekao je da njegov branjenik godinama nije imao odgovarajuću zdravstvenu negu. Aleksić je dodao da je Mladić proteklu noć proveo u zatvorskoj bolnici, ali je sud saopštio da je to bio rutinski lekarski nadzor.

Advokat Aleksić je dodao da će zatražiti od suda da odobri dodatne medicinske testove za njegovog branjenika. Mladićevo zdravstveno stanje izazvalo je verbalni spor sa njegovim drugim advokatom, Milošem Šaljićem, koji je rekao da ima dokumente koji pokazuju da je Mladić patio od raka limfnih žlezda i da je zbog toga operisan 2009. godine.

Međutim, srpski tužilac za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da taj dokument ne deluje kao autentičan.

XS
SM
MD
LG