Linkovi

Ratko Mladić u Hagu


Avion kojim je, kako se veruje, transportovan haški optuženik Ratko Mladić sleteo je na aerodrom u Roterdamu.
Avion kojim je, kako se veruje, transportovan haški optuženik Ratko Mladić sleteo je na aerodrom u Roterdamu.

Haški optuženik Ratko Mladić stigao je večeras oko 21 i 30 u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu. Ispred pritvora u Sheveningenu, Mladića su dočekale stotine novinara i fotoreportera.

On je specijalnim avionom Vlade Srbije prethodno stigao u Roterdam, odakle je - prema agencijskim vestima - prebačen helikopterom ili kombijem. Naime, u Sheveningen su pristigla dva helikoptera, od kojih se jedan spustio unutar pritvorskog kruga, u koji je istovremeno ušlo i nekoliko kombija.

O krivici po tačkama optužnice, Mladić će se izjasniti prilikom prvog pojavljivanja pred sudijom - u roku od 48 sati po dolasku u sudski pritvor prema pravilima Tribunala. U medjuvremenu, Mladić će, kao i drugi pritvorenici, biti podvrgnut lekarskim pregledima.

Prvi dan u pritvoru, Mladić treba da provede odvojeno od ostalih optuženika, kojima će se potom pridružiti u jednom od tri odvojena pritvorska krila. U svakom krilu je trenutno po 12 pritvorenika. Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. S obzirom da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti.

Ratko Mladić prebačen je u Haški tribunal avionom Vlade Srbije, koji je sa sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ poleteo je prema Roterdamu u 17 sati i 20 minuta. Nakon šest dana provedenih u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu i odbijanja žalbe koju je juče podneo advokat Miloš Šaljić, ministarka pravde Snežana Malović donela je odluku da Ratko Mladić bude izručen Sudu za ratne zločine u Hagu:

"Srbija je izručenje Mladića Hagu ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu prema Haškom tribunalu. Dokazali smo da smo ljudi od reči. Izručenje je potvrda da je Srbija opredeljena za dovršetak saradanje sa Hagom. Izvođenje Mladića pred lice pravde je satisfakcija za žrtve i njihove porodice i istovremeno ovo je čin pomirenja u regionu", poručila je Malović.

Tadić: Očekujemo datum za početak pregovora

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom i isporučenja Mladića Hagu, predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio danas u Nišu da je taj uslov manje više ispunjen, ali je dodao da će Srbija nastaviti da traga za Goranom Hadžićem. Tadić je rekao da Srbija traži i očekuje da, kao i Hrvatska, dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, jer kako je rekao, očekuje da će Srbija do decembra ispuniti sve uslove:

"Srbija danas više nije ista zemlja kao što je bila pre nekoliko dana. Mi smo bili zemlja na stubu srama u međunarodnoj zajednici zbog toga što nismo dovršili svoje unutrašnje, moralne i zakonske obaveze zbog toga što su mnoge vlade u prethodnih 16 godina bile optužene da su samo verbalno sarađivale sa Haškim tribunalom i ispunjavale tu vrstu obaveza, a u stvari opstruirale saradnu sa Haškim tribunalom", istakao je Tadić.

Današnjoj akciji prethodilo je, inače, celodnevno nagađanje o tome kada će i kako biti sproveden transfer Ratka Mladića u Hag. Mladić je ceo današnji dan, od ranog jutra kada mu je dozvoljeno da poseti grob ćerke Ane, proveo uz najviše mere bezbednosti i u prisustvu jakih policijskih snaga.

Oko 15 sati Mladiću je u posetu došla supruga Bosiljka, njegova sestra i snaha, u pratnji zasad nepoznatog čoveka koji je nosio veliki kofer, branilac Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić rekao je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da se Mladić oseća veoma loše.

Nešto posle 16 sati zgrada Specijalnog suda gde je Mladić bio pritvoren u posle-podnevnim satima bila je blokirana pošto je u tu zgradu, ušla kolona policijskih vozila, pet džipova i jedna marica. Autoputem koji je takodje bio blokiran, kolona se uputila prema aerodromu, odakle je Mladić prebačen u Hag.

XS
SM
MD
LG