Linkovi

G8: Gadafi mora da ode


Američki predsednik Barak Obama dolazi na sednicu za okruglim stolom sa afričkim državama, održanu u okviru samita Grupe 8, u Dovilu, u Francuskoj
Američki predsednik Barak Obama dolazi na sednicu za okruglim stolom sa afričkim državama, održanu u okviru samita Grupe 8, u Dovilu, u Francuskoj

Predsednik Obama i drugi lideri Grupe 8 okončali su dvodnevni samit u francuskom primorskom gradiću Dovilu oštrim rečima na račun vlada u Libiji, Siriji i Iranu, ali i obećanjem milijardi dolara pomoći demokratskoj tranziciji u Egiptu i Tunisu.

Lideri Grupe 8 ponudili su veliki stimulans dvema arapskim zemljama na putu ka demokratiji, obećavši 20 milijardi dolara pomoći Egiptu i Tunisu. Taj novac će biti prikupljen kroz medjunarodne institucije, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi naveo da će još 20 milijardi dolara biti na raspolaganju tim zemljama kroz bilateralnu i druge vrste pomoći.

S druge strane, sa samita je upućen jasan poziv libijskom lideru Moameru Gadafiju da podnese ostavku. Predsednik Obama je, posle bilateralnog sastanka sa svojim francuskim kolegom, izjavio da će Francuska I SAD “završiti posao u Libiji”.

Mandat UN da se zaštite civili ne može da se ostvari dok je Gadafi u Libiji, gde upravlja svojim snagama vršeći agresiju nad libijskim narodom. Mi smo zajednički rešeni da završimo taj posao”, poručio je Obama.

Na drugoj strani, Rusija je ponudila da posreduje u Gadafijevom odlasku s vlasti. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev apelovao je na Gadafija da podnese ostavku, ali Rusija nije ponudila azil libijskom predsedniku, iako je navela da bi nekoliko zemalja moglo da mu pruži utočište.

Članice G8 kažu da ih sve više zabrinjava i nasilje u Jemenu pa pozivaju predsednika Alija Abdulu Saleha da ispuni obećanje i povuče se sa vlasti.

U deklaraciji na kraju samita, „arapsko proleće“ je uporedjeno sa padom berlinskog zida i posledicama tog dogadjaja na demokratiju u Istočnoj Evropi, koja je inače, poslednja stanica evropske turneje predsednika Obame.

XS
SM
MD
LG